Senatorul Gheorghe Saghian a sustinut o declaratie politica, intitulata "Salarizarea primarilor", pe care o puteti citi in continuare.

Primirea unei remuneratii pentru serviciul sau munca prestata reprezinta un drept fundamental al omului. Nivelul salarizarii in plan concret prezinta diverse iregularitati, cu totii fiind constienti ca un sistem perfect nu exista. Cu toate acestea, este necesar sa ne indreptam atentia asupra felului in care anumiti functionari publici sunt remunerati, mai ales prin raportarea la atributiile si responsabilitatile functiei respective.
Astazi va propun sa reflectam la atributiile primarilor si la raspunderea enorma pe care acestia o au. Mai precis, sa ne gandim la nivelul salariilor acestora raportat la cele doua elemente de mai sus, dar si prin comparatie cu nivelul salarial al altor functionari publici. Veti ajunge la aceeasi concluzie ca si mine - remunerarea primarilor este la un nivel scazut fata de raspunderea pe care acestia o au.
Cu siguranta ca fiecare dintre noi cunoastem cateva dintre atributiile unui primar, dar, la o privirea mai atenta, aflam ca acestea sunt foarte diverse si complexe mai ales. Astfel, primarul, in calitatea sa de autoritate publica, asigura respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor, dispunand de altfel si masurile necesare pentru aplicarea ordinelor si instructiunilor cu caracter normativ ale ministrilor, ale celorlalti conducatori ai autoritatilor administratiei publice centrale, ale prefectului, precum si a hotararilor consiliului judetean. La urma urmei, primarul conduce serviciile publice locale, reprezentand unitatea administrativ-teritoriala in relatiile cu alte autoritati publice, cu persoanele fizice sau juridice romane ori straine, precum si in justitie.
Din punct de vedere financiar, primarul exercita functia de ordonator principal de credite, intocmind proiectul bugetului local si verificand, prin compartimentele de specialitate, corecta inregistrare fiscala a contribuabililor la organul fiscal teritorial, atat a sediului social principal, cat si a sediului secundar. Si sa nu uitam de raspunderea primarilor in gestionarea altor activitati foarte importante, precum cele din perioada alegerilor ori chiar, la extreme, a situatiilor de urgenta.
Se stie foarte bine ca primarii nu au voie sa desfasoare alte activitati remunerate, fiind de multe ori supusi unor controale pentru asigurarea integritatii si pentru evitarea conflictelor de interese. Acest lucru este unul bun, insa, daca nu le permitem primarilor acestea, trebuie sa reflectam serios la nivelul salarial care ar corespunde cu adevarat responsabilitatile pe care acestia le au.
Dincolo de orice, este necesar ca primarii sa beneficieze de respect din partea tuturor, caci ei sunt si un simbol pentru comunitate. De aceea, este foarte important sa eliminam discriminarea din punctul de vedere al venitului primarilor raportat la alti functionari publici.