Tecuciul a gazduit mai multi primari si viceprimari care s-au adunat sambata spre a-i da o mana de ajutor edilului municipiului afectat de precipitatiile de acum mai bine de o saptamana. La apelul facut de democratul Mircea Nicu Toader si de primarul democrat de la Targu Mures, Dorin Florea, au raspuns pana acum mai bine de jumatate dintre edilii PD chemati, iar sumele minime care se estimeaza sa se stranga se ridica la circa 2,5-3 milioane de lei.

Au raspuns chemarii

Apelul democrat pentru intrajutorarea edilului tecucean a avut ca tinta 32 de primari, dar la dezbaterile de la Tecuci au fost prezente 20 de persoane (primari, viceprimari si reprezentanti ai primariilor democrate), in timp ce altii au transmis prin fax valoarea sprijinului financiar pe care-l vor acorda. Presedintele Organizatiei Judetene a PD, Mircea Nicu Toader, a dat ca exemplu Primaria Generala a Capitalei, care a oferit un ajutor de 500.000 de lei, Primaria Sectorului 3 - 100.000 de lei, Primaria Busteni - 80.000 de lei, si multe alte primarii care si-au aratat interesul in a-i ajuta pe tecucenii care au avut de suferit din pricina inundatiilor. Dupa cum sustine Mircea Toader, sumele primite pana acum de la primarii democrati se ridica la circa 2,5 - 3 milioane de lei.

Ajutoare exclusiv pentru infrastructura

Asa cum preciza edilul Tecuciului, toate aceste ajutoare care se vor strange datorita marinimiei colegilor sai democrati, prin aprobarea in sedintele de consiliu local a unor sume importante, vor fi folosite cu precadere la realizarea infrastructurii puternic afectate a orasului. Nu mai putin de 136 de strazi au suferit grave deteriorari ale covorului asfaltic, pierderile fiind de circa 21,6 milioane de lei, la care se adauga o serie de puturi afectate, rezultand un total de 26 de milioane de lei pierderi in acest sector. "Aceasta catastrofa este, dupa parerea mea, cea mai puternica dupa cutremurul din 1977, prin caracterul sau concentrat afectand direct peste 1.500 de case, calamitatea din Tecuci nefiind una de inundare, ci una de torent. In apelul facut catre asociatia municipiilor am cerut acesti bani care se vor strange numai pentru refacerea infrastructurii, restul ajutoarelor venind de la Guvern si din alte surse" ne-a precizat primarul Tecuciului, Eduard Finkelstein.

Si alte ajutoare

In afara de aceste ajutoare financiare directionate din bugetele locale, mai exista un ajutor directionat prin sprijinul cu materiale de constructii prin donatii din fiecare zona. O idee a primarului Zanfir Iorgus din Mangalia, care a fost imbratisata de toti cei prezenti la intalnirea de sambata, a fost ca fiecare municipiu sa preia in custodie cinci-sase case sau familii pentru a oferi sprijin direct de reabilitare a locuintelor sau, eventual, pentru a dona o serie de obiecte casnice.