Primaria Craiova le-a pregatit asociatiilor de proprietari un regulament. Acesta se afla pe site-ul institutiei (www.primariacraiova.ro) spre dezbatere publica si urmeaza sa fie supus aprobarii consiliului local. In cuprinsul lui, in mare parte regulamentul face referire la conditiile si modul de verificare a asociatiilor de catre serviciul specializat din cadrul primariei. Este o urmare a faptului ca, in ultimul timp, neregulile s-au tinut lant la asociatiile de proprietari din Craiova.
Noul regulament prevede ca verificarile financiar-contabile si de gestiune pot fi efectuate din oficiu de catre serviciul specializat al primariei ori la solicitarea unuia sau mai multor membri ai asociatiei de proprietari. Conducerile asociatiilor, cat si angajatii vor fi obligati sa puna la dispozitia inspectorilor care efectueaza controlul toate documentele solicitate (documente trecute intr-o lista in cadrul regulamentului). Masura se impunea, deoarece de foarte multe ori, cand mergeau in control, inspectorii primariei nu primeau actele solicitate. Asa cum a procedat administratorul de la Asociatia de Proprietari nr. 21 din Craiovita Noua, care s-a facut nevazut cu actele asociatiei.
Tot prin regulament, presedintele asociatiei sau reprezentantul legal va fi obligat "sa prezinte in cadrul adunarilor generale ale asociatiilor de proprietari procesele-verbale de control intocmite de catre organele de control cu prezentarea concluziilor si masurilor impuse in urma controlului", art. 15 din Regulament. Pentru a nu se mai intampla ca la Asociatia nr. 14 Rovine, cand proprietarii au aflat din presa ca administratorul nu mai are atestat de peste o luna. Si facea linistit incasari, desi bagase mana in platile de intretinere.

Administratorii nu scapa

Impuneri vor fi si pentru administratori (casieri/contabili), care din diverse motive nu mai ocupa functia respectiva. Ei trebuie sa predea cu proces-verbal toate actele, banii si bunurile reprezentantilor asociatiei. Fiindca au existat cazuri concrete, Comitetul executiv de la Asociatia "Maresal Antonescu" din Brazda lui Novac nu a vazut actele asociatiei si cheia de la sediu, care se aflau la administrator decat cu ajutorul politiei.
La final, regulamentul prevede si o serie de sanctiuni banesti pentru abaterile constatate de catre inspectorii primariei. Atat conducerea asociatiei, cat si angajatii pot fi amendati contraventional cu amenzi cuprinse intre 250 si 2.500 de lei.