Soferii nu vor circula prea curand pe strazi fara sa se teama ca pot da cu masina in gropile care se casca la tot pasul. Chiar daca a declarat razboi craterelor din asfalt, primaria ar putea ramane doar cu intentiile din cauza fondurilor insuficiente si a interventiilor in carosabil ale Distrigaz si Electrica.
O data cu topirea zapezii si dupa ce plugurile au "muscat" serios din asfaltul drumurilor, strazile orasului arata ca dupa razboi. Ca si cum nu ar fi de ajuns gropile "naturale", aparute dupa iarna, oamenii lui Ciocanescu (Distrigaz Sud Craiova) au "ciocanit" asfaltul aproape pe toate strazile ca sa gaseasca gurile de aerisire ale conductelor de gaze, actiune demarata dupa producerea tragediei din cartierul Lapus. De astuparea gropilor ramase in urma lor nu s-a ocupat nimeni pana acum, iar viceprimarul Nedelescu e hotarat sa aplice amenzi in cazul in care craterele facute de angajatii Distrigaz nu vor fi astupate. Cum nici un necaz nu vine niciodata singur, angajatii SC Electrica sparg si ei asfaltul, iar reparatiile le fac deocamdata cu... pamant. Ca sa aline durerea soferilor, Primaria Craiova a demarat o ampla actiune de plombare a gropilor si de acoperire a craterelor. Chiar si asa, iti trebuie si masina, si nervi de otel ca sa poti trece prin oras fara a poposi la un service cu automobilul facut praf.
Gropi in tot orasul, bani la centru
Primaria Craiova a numarat groapa cu groapa si a decis sa aloce din bugetul local 40 de miliarde de lei pentru carpirea gropilor si asfaltarea catorva stradute. Pe langa aceasta suma, initial se stabilise ca din imprumutul de 700 de miliarde de lei contractat de municipalitate sa fie date pentru reparatia strazilor 500 de miliarde de lei. Deoarece reamenajarea centrului municipiului va costa mai mult decat se preconizase, o parte din cele 500 de miliarde va fi dirijata catre achitarea grandiosului proiect. In aceste conditii, se pare ca vor mai ramane ceva gropi neacoperite care sa le dea batai de cap soferilor, mai ales in cartiere. Lucrarile de peticire sau plombare sunt in plina desfasurare pe strazile cele mai gaurite ale orasului. "Am lucrat chiar si sambata si duminica pentru plombarea strazilor cu probleme, iar lucrarile vor continua in ritm sustinut pana cand se va remedia situatia", a declarat viceprimarul Gheorghe Nedelescu. Soferii trebuie sa-si gaseasca rute ocolitoare, pentru ca ieri se executau lucrari pe bulevardul Dacia, strazile Pelendava, Dezrobirii, Gheorghe Donici, Rozmarinilor, Porumbului si Prelungirea Bechetului, iar de astazi vor fi demarate carpelile pe strazile Henri Coanda, Caracal, Unirii, Alexandru Macedonski si bulevardul Gheorghe Chitu.
Unii fac, altii desfac
In timp ce primaria astupa gropile pe o parte, pe cealalta parte iau nastere altele. Pentru a "impulsiona" societatile care sparg asfaltul sa repare in urma lor, viceprimarul Gheorghe Nedelescu a decis sa aplice amenzi usturatoare pentru cei care nu refac strazile in timp scurt. "Azi (ieri - n.r.) am dispus in sedinta de lucru ca orice interventie in carosabil pentru care se cere aviz, fie ea la reteaua de gaze, apa, telefonie sau canalizare, sa aiba un termen de refacere de trei zile. Dupa acest timp, un reprezentant al primariei se va deplasa la fata locului pentru a face receptia lucrarii. Daca se va depasi perioada de trei zile pentru refacerea strazii, se vor aplica amenzi drastice", a declarat Nedelescu. De partea cealalta, Petre Ciocanescu, directorul Distrigaz Sud Craiova, spune ca se afla in grafic cu astuparea gropilor facute de angajatii sai. "Pana in prezent, atat cat ne-a lasat vremea, am remediat covorul asfaltic de pe bulevardele Calea Bucuresti si Unirii. Eu sper ca in trei zile sa refacem asfaltul in toate zonele in care am intervenit", a spus Ciocanescu.
Amenzi
Daca societatile care intervin in carosabil pentru executarea unor lucrari nu se incadreaza in termenul pentru care au primit avizul din partea primariei si nu vor face reparatii de calitate, vor fi amendate cu sume cuprinse intre sapte si 25 de milioane de lei.