Presedintele UDMR, Markó Béla, a declarat ieri ca Uniunea a analizat rezultatele partiale ale alegerilor, dar nu a luat inca o decizie privind sustinerea candidatului Uniunii PSD+PUR sau pe cel al Aliantei D.A. in turul doi al alegerilor sau pentru formarea viitoarei majoritati guvernamentale. Liderul UDMR a precizat, la finalul reuniunii Consiliului Operativ, ca formatiunea sa asteapta mai intai rezultatele finale oficiale ale acestor alegeri.
Markó Béla nu crede ca inainte de turul doi al alegerilor prezidentiale se va ajunge la o intelegere privind o coalitie de guvernare sau ca se va forma un guvern.
UDMR nu a decis inca pe cine va sprijini, ci ii va sprijini pe cei cu care va putea forma o majoritate guvernamentala, sustine Markó. UDMR considera ca in Romania, in perioada care urmeaza, este nevoie de o majoritate guvernamentala stabila si clara, pentru a se asigura stabilitatea politica necesara implementarii masurilor in vederea aderarii la UE. Cei care vor guverna isi vor asuma raspunderea de a respecta calendarul integrarii pentru 2007, a aratat Markó Béla.

“Daca este cazul, ne mai intalnim si cu Alianta“

El a precizat ca pentru a asigura majoritatea guvernamentala si stabilitatea politica, UDMR este pregatita sa-si asume raspunderea directa de a face parte din Guvern, daca se va ajunge la o formula “acceptabila“.
Consiliul Operativ al UDMR se va intruni din nou vineri la Targu-Mures si va discuta despre conditiile pe baza carora se vor putea purta discutii. Totusi, Markó Béla a lasat sa-i zboare porumbelul din gura. El a precizat ca a discutat cu premierul Adrian Nastase si a stabilit deja o intalnire pentru inceputul saptamanii viitoare, iar daca va fi cazul s-ar putea organiza o alta intalnire cu liderii Aliantei PNL-PD. Prin urmare, este evident ca UDMR ia in calcul, ca prima optiune, o colaborare cu PSD, iar daca nu se ajunge la o intelegere se poate trece la o negociere cu PNL-PD. “Este in interesul comunitatii maghiare sa fim in Guvern si in interesul Romaniei sa existe o majoritate guvernamentala, este o decizie ce depinde de negocieri“, a spus el.