In plina campanie electorala pentru alegerile din iunie pentru Parlamentul European (PE), liderii celor mai importante partide politice vorbesc mai putin despre viitorii reprezentanti ai PE si mai mult despre candidatii la prezidentialele din toamna.


Dupa ce aproape toate partidele si-au lansat candidatii la prezidentiale in acelasi timp cu cei pentru Parlamentul European, PSD vorbeste despre eventuala intrare a lui Emil Boc in cursa pentru Cotroceni, iar PD-L isi acuza partenerii de coalitie ca "au inceput mai devreme campania pentru prezidentiale".
In acest context, desi vorbesc despre ce candidat ar putea avea la alegerile din toamna, liderii PD-L insista ca partidul pe care il reprezinta nu vrea sa fure startul campaniei pentru presedintia tarii.
Astfel, vicepresedintele PD-L, Gheorghe Flutur, a spus ieri ca subiectul candidatului sprijinit de partid pentru alegerile prezidentiale va fi discutat in forurile de conducere doar dupa alegerile europarlamentare, pedelistul refuzand sa comenteze posibilitatea candidaturii lui Boc. "Trebuie sa va spun ca aceasta stire de weekend n-am vrut sa o comentam. Noi ne ocupam de alegerile europarlamentare, din punct de vedere politic, iar din punct de vedere guvernamental, de solutii impotriva crizei economice", a declarat Flutur. Pe de alta parte, Flutur a afirmat ca pesedistii sunt cei care au intrat deja in campania pentru postul de la Cotroceni. "Din partea partenerilor nostri, a inceput putin cam devreme campania pentru alegerile prezidentiale", a raspuns Flutur la o intrebare referitoare la declaratiile facute, la sfarsitul saptamanii, de lideri ai partidului referitoare la partenerii de guvernare din PSD.

Emil Boc, candidat de rezerva al democrat-liberalilor

Aceste afirmatii vin in contextul in care intr-un raport al Ambasadei Austriei se arata ca Traian Basescu va lua o decizie privind candidatura sa la prezidentiale abia in septembrie, in functie de efectele crizei economice, iar Emil Boc este pregatit drept candidat de rezerva al PD-L.
Raportul redactat sub semnatura ambasadorului austriac Martin Eichtinger este datat 14 mai si adresat MAE vienez, precum si ambasadelor Austriei de la Bruxelles, Chisinau, Kiev si Moscova. Documentul obtinut de NewsIn relateaza in cinci pagini continutul discutiei cu presedintele Traian Basescu avute ieri la un dejun de lucru cu ambasadorii tarilor UE acreditati la Bucuresti.

PSD ironizeaza afirmatiile presedintelui Basescu

Liderii PSD nu au ezitat sa comenteze cu ironie informatiile referitoare la o posibila candidatura a lui Emil Boc la presedintia tarii. Astfel, presedintele PSD, Mircea Geoana, a caracterizat ieri declaratiile lui Traian Basescu, potrivit carora va candida numai daca Romania se va afla pe drumul iesirii din criza, drept "giumbuslucuri".
"Si dumneavoastra zambiti cand auziti. Astea sunt giumbuslucuri ca sa se bage in seama", a comentat Geoana, raspunzand intrebarilor jurnalistilor.
La randul sau, presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a spus ca nu crede ca Traian Basescu nu va mai candida, caracterizand ipoteza ca Emil Boc sa fie candidat de rezerva drept un "joc de picioare" al presedintelui.
"Domnul Basescu nu va renunta la aceasta batalie. Nici vorba! Ceea ce vreau sa spun e ca eu nu cred in retragerea domnului Basescu. Asta e o figura de stil si mai ales o miscare de picioare", a declarat Iliescu.