Protocolul de colaborare parlamentara intre PSD si PRM va fi incheiat dupa 16 mai, au anuntat ieri Viorel Hrebenciuc si Lucian Bolcas, liderii grupurilor PSD si PRM din Camera Deputatilor.
"Avand in vedere iminenta aparitiei Raportului de tara, colectivul de experti a recomandat, si presedintii celor doua partide au acceptat ca incheierea protocolului sa se faca dupa 16 mai 2006, cand se cunoaste continutul acestui raport", au spus cei doi lideri de grup intr-un comunicat. Se precizeaza, de asemenea, motivele acestei decizii, mentionandu-se faptul ca nu se doreste ca incheierea acestui protocol de colaborare parlamentara sa fie folosita "ca un pretext pentru justificarea multiplelor esecuri", pe care raportul de tara "le va consemna". Totodata, in opinia reprezentantilor PSD si PRM, "problemele ce se vor pune in viitor pentru aderarea Romaniei, cuprinse in Raportul de tara, sunt de natura a influenta continutul concret al prevederilor din protocol".

Geoana vorbeste de un "mecanism de colaborare"

Intrebat daca, in cazul colaborarii cu PRM, se va semna un protocol, presedintele PSD Mircea Geoana a declarat ieri ca este vorba de un mecanism de colaborare parlamentara care a fost convenit in Biroul Permanent National al PSD, iar data si maniera de formalizare ale acestuia raman sa fie stabilite in perioada urmatoare, dupa Raportul de tara. "Cu totii asteptam sa vedem ce va contine acest raport, daca el va fi favorabil, cum speram cu totii, suntem intr-o situatie, daca el va fi nefavorabil, suntem in alta situatie. Deci ne rezervam o decizie finala pe continut si modalitate dupa 16 mai", a adaugat el.
Liderul PSD a mai spus ca ieri a fost programata o discutie intre grupurile parlamentare ale celor doua partide, cu privire la un "crochiu de motiune de cenzura", respectiv identificarea unor teme principale de atac impotriva actualei guvernari.