Cotidianul.ro informeaza: "Din cauza incoerentei lui Traian Basescu, Romania, in afara politicii europene".
Relatiile defectuoase pe care Traian Basescu le are cu liderii importanti ai Europei afecteaza din ce in ce mai mult imaginea si pozitia Romaniei pe scena politica internationala. Cel mai recent exemplu e cel de azi cand, intr-o zi decisiva pentru problema libiana, aflam ca presedintele Romaniei nu a fost invitat sa ia parte la summitul international de la Paris, acolo unde s-a decis inceperea interventiei militare in Libia.
Cotidianul.ro a incercat sa obtina un punct de vedere oficial al Presedintiei Romaniei referitor la motivele pentru care tara noastra, prin presedintele sau, nu a fost invitata sa participe la summitul de la Paris, la luarea acestei importante decizii. Nu am reusit sa primim niciun raspuns oficial la aceasta intrebare legitima, intrucat telefonul lui Valeriu Turcan, purtatorul de cuvant al Presedintiei Romaniei, dar si cele de la biroul de presa al Administratiei Prezidentiale au sunat indelung fara sa raspunda cineva.
Insa, din surse diplomatice, am putut afla ca Romania nu a fost invitata sa participe la acest summit de la Paris din cauza relatiilor extrem de tensionate dintre presedintele Frantei si cel al Romaniei, relatii ajunse in acest punct critic "gratie" stilului neadecvat, rudimentar chiar, in care intelege Traian Basescu sa faca politica externa.
Fireste ca propaganda cotrocenista se va repezi sa transforme neinvitarea lui Basescu la acest important summit de la Paris intr-un mare succes de politica externa al presedintelui. Vor iesi toti servantii presedintelui sa ne explice ca, vezi Doamne, Traian Basescu nu a fost invitat pentru ca Romania si-a exprimat rezervele fata de o interventie militara in Libia sau pentru ca Sarkozy - aflat in precampanie prezidentiala, a vrut sa demonstreze ca el face jocurile in UE, drept care nu l-a invitat pe al nostru presedintele care, fireste, numai in viziunea admiratorilor sai, a avut indrazneala sa-l "puna la punct pe Sarkozy". Aceste teze sunt de o falsitate inspaimantatoare! Din doua motive:

1. Si Germania, Polonia, Estonia, si Lituania s-au declarat sceptice (la fel ca Romania) cu privire la oportunitatea unei interventii militare in Libia si, cu toate acestea, sefii de stat sau de guverne ale acestor tari au fost prezenti la summitul organizat la Palatul Elysee, in timp ce Traian Basescu, presedintele Romaniei, nu a fost invitat.

2. Da, Nicolas Sarkozy este in precampanie pentru castigarea unui nou mandat de presedintele al Frantei, dar asta nu are nimic a face cu faptul ca nu l-a invitat pe seful statului roman la summitul de la Paris. Pur si simplu, Romania nu a fost prezenta la masa deciziilor de la Palatul Elysee din cauza relatiei deteriorate, aproape iremediabil, dintre Sarkozy si Basescu.
"Daca atmosfera ar fi fost mai prietenoasa intre Bucuresti si Paris si daca la Bucuresti se comiteau mai putine erori cu siguranta, Romania ar fi participat la summitul de sambata, in pofida rezervelor exprimate, vineri, de Basescu si Baconschi, cu privire la angajarea tarii noastre in interventia militara din Libia, au declarat pentru cotidianul.ro surse din diplomatia romaneasca.
Romania este (inca) membra a NATO si UE, dar, iata, pe nesimtite aproape, tara noastra este trecuta pe linie moarta in toate aceste organisme internationale. Declaratiile agresive si actiunile neinspirate ale lui Basescu si Baconschi, in raporturile la nivel inalt cu Franta, precum si imaginea dezastruoasa pe care o are actuala putere de la Bucuresti, putere reprezentata si girata de Traian Basescu, sunt cauzele pentru care in hotararile care s-au luat cu privire la interventia militara din Libia, Romania nu a avut niciun cuvant de spus. Si nu pentru ca nu ar fi avut dreptul, ci pentru ca principalul responsabil cu politica externa din statul roman este o persoana nefrecventabila pentru liderii occidentali.