Dupa mai bine de un an de concubinaj politic la guvernare alaturi de presedintele Traian Basescu, premierul Calin Popescu-Tariceanu vrea sa mai taie din atributiile sefului statului, militand pentru o republica exclusiv parlamentara.
"Modelul cel mai raspandit in Europa nu este cel al unor republici semiprezidentiale, ci al unora de tip parlamentar", a afirmat primul- ministru Calin Popescu-Tariceanu la Iasi dupa reuniunea Delegatiei Permanente a PNL.
Premierul a facut unele referiri la delimitarea constitutionala a atributiilor presedintelui si primului- ministru. "In Romania, exista suprapuneri in ceea ce priveste exercitarea atributiilor executive intre institutia prezidentiala si Executiv", a spus Tariceanu.
Presedintele PNL a precizat ca, in acest sens, PNL nu are inca o propunere concreta de modificare a Legii Fundamentale si ca liberalii vor avea o dezbatere interna asupra acestor aspecte. Republica de tip parlamentar presupune o restrangere a atributiilor presedintelui statului, precum si alegerea acestuia de catre Parlament.

Codul electoral, in viziunea PNL

Tariceanu a precizat, dupa Delegatia Permanenta a partidului, ca la reuniune a fost prezentat proiectul unui nou Cod Electoral, pe care liberalii vor sa-l promoveze si care prevede introducerea votului uninominal, la parlamentari. In ceea ce priveste alegerile pentru Parlamentul European, liberalii sustin sistemul de vot pe lista, la nivel national. Tariceanu a reafirmat decizia PNL si PD de a merge pe liste comune la viitoarele alegeri pentru Parlamentul European.
De asemenea, la Delegatia Permanenta care a avut loc la Iasi a fost prezentat proiectul referitor la viziunea constitutionala asupra Romaniei europene si reforma clasei politice, care urmeaza sa intre in dezbaterea interna a PNL, la sfarsitul lui martie. Tariceanu a amintit ca PNL sustine necesitatea mentinerii unui sistem bicameral, dar cu delimitarea clara a atributiilor celor doua Camere, precum si reducerea numarului de parlamentari.

Avertisment pentru Nastase

Liderul liberal a mai anuntat ca, la sedinta Delegatiei Permanente, au fost prezentate o serie de proiecte legate de reformele pe care liberalii isi propun sa le promoveze in 2006, mentionand reforma din domeniile sanatatii, administratiei publice locale, precum si proiecte legate de infrastructura rutiera. Tariceanu a afirmat totodata ca la nivelul Guvernului a fost aprobat Programul privind construirea de poduri si podete in localitatile din mediul rural, care urmeaza sa fie finantat cu zece mii de miliarde de lei de la bugetul de stat.
Premierul a mai spus ca la29 ianuarie urmeaza sa aiba loc o intalnire a conducerii PNL cu secretarii si subsecretarii de stat, membri ai partidului, la care se va face si o evaluare a activitatii acestora.
El a reluat, de asemenea, solicitarea privind retragerea lui Adrian Nastase din functia de presedinte al Camerei Deputatilor. "Adrian Nastase ar trebui, in situatia in care se afla, sa ia in considerare, in mod serios, posibilitatea de a se retrage de la conducerea Camerei Deputatilor", a apreciat Tariceanu.