Dupa cum a promis saptamana trecuta, seful statului a transmis luni presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului propunerile pentru functia de directori ai SRI si SIE. Senatorul PSD George Cristian Maior, nascut la 16 noiembrie 1967, la Cluj Napoca, este presedinte al Comisiei pentru aparare. Este absolvent al Facultatii de Drept a Universitatii Babes-Boyai, promotia 1991. El a fost diplomat in cadrul MAE incepand cu 1992 si secretar de stat si sef al Departamentului pentru Integrare Euroatlantica si Politica de Aparare, la MApN in decembrie 2000.
Claudiu Saftoiu, consilier prezidential pe probleme de politica interna, s-a nascut la 11 octombrie 1968 la Focsani, judetul Vrancea, si a fost consilier politic pentru Traian Basescu in campaniile pentru alegerile locale din 2000 si 2004, pentru Primaria Bucuresti. Este licentiat, din 1994, al sectiei Romana - Franceza din Facultatea de Litere a Universitatii Bucuresti. A urmat scoala Postuniversitara a Fortelor Navale SUA a Centrului pentru Relatiile Civile si Militare.

"Exact ca la poker, s-a facut deschiderea"

Presedintele Traian Basescu a purtat discutii si negocieri de mai multe zile cu liderii PSD privind nominalizarea lui George Maior, au declarat pentru Mediafax surse din interiorul PSD. Propunerea surprinzatoare a lui Basescu a fost caracterizata de sursele citate ca un "gest de deschidere", in perspectiva unor ulterioare miscari politice. "Exact ca la poker, s-a facut deschiderea, si se asteapta miscarea celorlalti jucatori", au apreciat sursele respective.
Pe de alta parte, sursele citate au afirmat ca decizia lui Basescu privind nominalizarea lui Maior ca director al SRI poate fi si "premisa unei colaborari viitoare", precum si o "metoda prin care a mutat unii actori politici in periferia scenei".
In mod oficial, liderii PSD considera ca nominalizarea lui Maior este "un gest de bunavointa" al presedintelui Basescu, gest cauzat, probabil, si de "cerinta externa pentru echilibru". Liderii social-democrati nu considera ca gestul lui Basescu prefigureaza o legatura mai stransa intre PSD si PD.
Pe de alta parte, presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat la o emisiune televizata ca nu exista nicio intentie de colaborare politica cu PD si Basescu, mai mult, acesta a precizat ca "sunt adversarii nostri politici". El sustine ca numirea unui reprezentant al Opozitiei in fruntea unui Serviciu de informatii este o practica obisnuita in unele tari occidentale.

Un Boer in fruntea DGIPI

Ieri, ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a anuntat ca l-a propus pe Alexandru Boer pentru functia de sef al Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna (DGIPI) din MAI. Alexandru Boer este director de cabinet al lui Vasile Blaga din ianuarie 2005. Boer este nascut la 9 aprilie 1974 la Brasov. Este absolvent al Facultatii de ßtiinte Politice si Administrative de la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca si detinatorul unui masterat in stiinte politice si analiza politica. A fost membru al Partidului Alternativa Romaniei si al Uniunii Fortelor de Dreapta. Ulterior s-a inscris in PNL, unde a fost secretar general-adjunct.
Fostul titular al postului Virgil Ardelean a demisionat din functie la sfarsitul lui iulie, pe fondul scandalului legat de disparitia lui Omar Hayssam.

Liderul deputatilor PNL, Crin Antonescu (foto), a declarat ca prin numirea unui senator PSD in fruntea SRI Traian Basescu "isi bate joc" de milioanele de alegatori care l-au votat. "Ar trebui sa-i fie rusine lui Traian Basescu fata de acesti alegatori si fata de miile de militanti care au alergat pana in ultima clipa a acelei nopti care l-a adus la putere pe Traian Basescu", a spus Antonescu. El a subliniat ca propunerea facuta de Basescu arata ca propaganda pe care acesta o facea, "dimpreuna cu 'careul de valeti' ai Domniei Sale din PNL - Stolojan, Stoica, Boureanu, Turcan", acuzand PNL ca ar fi intr-o intelegere oculta cu PSD-ul, masca de fapt partizanatul dintre PD si PSD. La randul ei, senatorul PNL Norica Nicolai, vicepresedintele Comisiei de aparare, a declarat ca "propunerile presedintelui Basescu confirma faptul ca suntem in prezenta unui presedinte jucator. Nu vreau insa sa cred ca se prefigureaza o alianta PD-PSD".
Liderul PNL Bucuresti, Ludovic Orban, a spus ca presedintele Traian Basescu "a demonstrat ca este un adevarat FSN-ist, adica face parte dintre securistii si comunistii care au luat puterea dupa '90". Pe de alta parte, secretarul Comisiei de aparare din Camera, liberalul George Scutaru, considera ca seful statului ar trebui sa afirme public ca "a batut palma cu PSD" pentru a trece in Parlament legile sigurantei.

Partidele, luate prin surprindere

"Propunerile avansate de presedintele Romaniei, Traian Basescu, pentru ocuparea functiilor de directori ai SRI si SIE sunt foarte bune. Prin cele doua nominalizari, seful statului a dovedit din nou, daca mai era nevoie, ca este un mare om politic", a declarat vicepresedintele PD, Romeo Raicu. "PRM considera ca Traian Basescu face un joc politic pentru a satisface orgoliul familiei Adriana si Claudiu Saftoiu, dar si pentru a da o lovitura decisiva PSD-ului", a apreciat liderul PRM, C.V. Tudor. De altfel, PRM se va abtine la votul din Parlament privind conducerile SRI si SIE. Pe de alta parte, Markó Béla crede ca "sefii de la Servicii secrete nu trebuie sa aiba apartenenta politica. Nu inseamna ca ei nu pot proveni din partidele politice, dar imediat ce ce vor fi numiti, trebuie sa devina apolitici". Parlamentarii UDMR vor vota nominalizarile facute de seful statului fara a se impotrivi "de dragul impotrivirii", a mentionat Marko. La randu-i, purtatorul de cuvant al PC, Bogdan Ciuca, a declarat ca "propunerile facute de Traian Basescu reprezinta o supriza si pentru PC, mai ales din perspectiva faptului ca una dintre nominalizari vizeaza un reprezentant al Opozitiei". (D.G.)

FOTO: