OCTAVIAN ANDRONIC (AMOSNEWS): Spovedanie prezidentiala de avere

Presedintele a mai iesit odata pe sticla, la Biserica Adorarii Sale, pentru a lamuri lucrurile in legatura cu imprumutul sau de la banca pentru achizitionarea celor 300 ha de teren de la Nana. "Este o manevra politica!" - punea domnia sa lucrurile la punct. Un fapt obisnuit de viata, normal, este tratat de catre rauvoitori intr-o maniera care nu tine cont de dreptul la intimitate si viata personala.
De ce nu are presedintele dreptul pe care-l are orice cetatean, de a face in conditii legale, o achizitie? Ce, suntem pe vremea comunistilor cand doar notiunea de proprietate ridica tensiunea autoritatilor? Politicienii USL au intrat cu bocancii in viata personala a fiicei presedintelui, facand din aceasta achizitie un scandal, cu incriminari si formari de comisii de ancheta. Si dl presedinte o ia de la capat cu explicatiile: eu sunt cel care a dorit sa faca aceasta achizitie, dar reglementarile nu-mi dadeau dreptul sa obtin imprumutul (sunt prea batran si am leafa mica!). Asa incat actele s-au facut pe numele fiicei mele, care ca orice cetatean, a facut cerere la banca si dupa ce a prezentat toate garantiile necesare, a primit banii pe care-i va plati in rate, vreme de 30 de ani.
A, ca l-am trimis pe consilierul Radulescu sa vada ce e cu terenul? A fost o solicitare prieteneasca, nu una de serviciu. Ca l-am sunat pe Chitoiu sa nu-l dea afara pe Ghetea? Pai, puteam sa nu intervin pentru un om pe care-l cunosc de 8 ani si impreuna cu care am luptat ca bancile straine sa nu-si retraga banii din Romania? Si nu doar asta: ce-ar fi zis aceleasi banci straine, daca seful asociatiei lor era dat afara? Trecusera 40 de zile de cand am obtinut imprumutul, atunci cand l-am sunat pe Chitoiu. O solicitare a presedintelui nu poate fi catalogata ca trafic de influenta, e datoria mea sa veghez la respectarea legalitatii, ori ce voia sa faca Chitoiu era impotriva legii. Unde e, deci, vinovatia mea?
Pe buna dreptate: sa interpretezi rauvoitor toata aceasta succesiune de operatiuni si sa acreditezi ideea ca presedintele obtine un credit preferential impotriva reglementarilor bancare si ca se revanseaza cu o interventie, chiar ca e prea de tot. Pai, pe principiul asta poate veni maine Ponta si cu alte bazaconii: ca de ce am primit casa din Mihaileanu de la primarie cand eram primar si aveam si o alta casa... Sau, Doamne Fereste, sa pretinda ca eu as fi vandut flota...