Presedintele PSD, Mircea Geoana, a anuntat, printr-un comunicat de presa, ca se retrage din functia de vicepresedinte al Consiliului Suprem de Aparare al Tarii (CSAT), nemultumit de vizita presedintelui Traian Basescu in Irak, pe care o considera electorala. Liderul PSD sustine ca nu admite folosirea imaginii pozitive a armatei in scopuri electorale. Mircea Geoana a ajuns vicepresedinte al CSAT, in calitate de presedinte al Senatului, imediat dupa alegerile parlamentare de la sfarsitul anului 2008. Aceasta masura a fost un punct al pactului dintre PSD si PDL pentru formarea Guvernului. 
Un posibil motiv pentru ca Mircea Geoana sa fi renuntat mai este desemnarea candidaturii lui din partea PSD la alegerile prezidentiale ce vor avea loc la sfarsitul anului.
Liberalii au anuntat ca Mircea Geoana nu poate renunta la functia din CSAT, deoarece este o prerogativa a functiei de presedinte al Senatului, pe care o va pierde in urma retragerii din CSAT.
Pe de alta parte, presedintele Comisiei juridice din Senat, social-democratul Mihai Toni Grebla, spune ca retragerea lui Mircea Geoana din CSAT nu implica si pierderea calitatii de presedinte al Senatului.
"Geoana a fost ales in Senat pentru un mandat de 4 ani prin votul senatorilor, astfel incat nu poate fi revocat decat prin aceeasi procedura sau prin demisie. Daca renunta la functia din CSAT, Mircea Geoana nu pierde automat si calitatea de presedinte al Senatului", a declarat Mihai Toni Grebla.