Jurnalul National: Prizonieratul lui Ponta (Autor: Petru Calapodescu)

Nu cred ca mai era nevoie, insa Traian Basescu a comis-o, dandu-i inca un bobarnac, daca nu chiar o pleasna, premierului Ponta. Miercuri seara, la un post tv, sub privirile admirativ-servile a doua gazde care-i gangureau la comanda intrebarile primite-n plic, Basescu si-a batut joc timp de vreo doua ore de Guvern, de USL in general, mursecandu-i tot ce a facut sau incearca sa faca si negandu-i orice competenta. Executivul nu face nimic bun, Executivul e alcatuit din incapabili (ba si din "catastrofe", cum a gratulat-o pe Mona Pivniceru), Exectutivul nu e in stare sa puna tara pe roate, ci dimpotriva are rezultate mizerabile in toate domeniile, de la gestionarea crizei economice si sociale, agravate prin inchiderea unor ramuri industriale vitale (metalurgia Mechel), sau a unor incidente cum sunt cele din zona alimentara (laptele). Acesta e in viziunea si actele lui Basescu modelul de coabitare cu Guvernul: un permanent atac din partea sa. Direct, sau prin intermediul comandourilor si tutarilor sai.
Atitudinea si actiunea lui Basescu - care, in timp, nu vor ramane fara efect electoral, si se apropie revizuirea si referendumul pentru Constitutie, ca si alegerile europarlamentare si prezidentiale - nu-s greu de explicat. USL a venit la putere avand ca mandat din partea nenumaratilor protestatari sa dea jos regimul basist, in cap cu jupanul lui. Mandatul a fost indeplinit doar partial, uselistii inlocuind la Guvern portocaliii, dar neavand si puterea (influenta pedelista, mai ales a lui Basescu, e inca agresiva) si nici resursele materiale spre a si-o exercita si a-si indeplini integral programul. Cel mai serios obstacol a ramas la Cotroceni. De unde, securizat de "protocolul" semnat orbeste de Ponta, care s-a angajat sa-l menajeze pe Basescu. In speranta naiva, ca sa nu zic altfel, ca si prezidentul va da dovada de fairplay. Or, acesta lanseaza atac dupa atac. Ii e si la indemana sa se comporte asa. Nu are nimic de facut si - nemaifiind implicat direct, ca pe vremea lui Boc, in luarea unor masuri diabolice - e ferit de reactia populara. In acelasi timp, Ponta e nevoit sa dea din colt in colt, sa gaseasca resurse spre a carpi cat de cat dezastrul economic lasat de portocalii. Ceea ce, desigur, il face vulnerabil. Victor Ponta e astfel prizonierul propriei gafe de fi crezut in corectitudinea lui Basescu. Care acum il macina zi de zi, potrivit principiului picaturii chinezesti.
"Armistitiul" semnat de premier cu presedintele repudiat de popor e cu atat mai absurd si mai pagubos, cu cat a fost din start neavenit. Ponta avea in spate un electorat masiv, 7,4 milioane de oameni iesind fara ezitare la lupta, iar alte milioane fiind gata sa se inroleze contra basismului, in timp ce ramasitele pedeliste cautau pesteri unde sa se ascunda si procurori care sa nu le deschida dosarele. Paradoxal, avand un asemenea avantaj strategic, cel care s-a predat a fost tocmai Victor Ponta. Este o incredibila eroare tactica, pe care acum o plateste si care nu e justificata nici de nu striu ce presiuni bruxelleze sau de promisiuni cotroceniste.
Traian Basescu a prins atata nu curaj, ci tupeu, incat a si anuntat o lovitura de proportii. Daca la revizuirea Constitutiei nu se va adopta varianta "sa" - avand la baza smecheria electorala ("Nu-i asa ca vreti sa se reduca cheltuielile Parlamentului?") prin care si-a aranjat al doilea mandat - atunci va sabota referendumul, indemnand populatia sa nu vina la urne, spre a nu se indeplini cvorumul de 50%+1. Dupa metoda ordinara folosita asta vara, cand cu demiterea. USL, prevenit, are de asta data leac: modificarea Legii referendumului, coborand cvorumul la un nivel realist. Se va dezmetici si va actiona in consecinta, sau premierul va tremura iar la gandul scartaitului unor proptele probasiste de pe la Bruxelles sau Stasbourg si va ceda iarasi?

PS 1. Nu cred in povestea cu "scoaterea din context" pe care o invoca Sorin Frunzaverde spre a-si justifica gogomania cu lipsa banilor pentru pensii si salarii si cu "situatia dramatica a bugetului". Mai curand cred ca a dormit putin si s-a trezit vorbind fara sa-l intrebe nimeni. Dar a fost gata-gata sa iste o psihoza in randull populatiei.

PS 2. Gogosica lu‘ tata, EBA, a plasat pe Twitter un mesaj de Ziua Unirii Basarabiei cu Tara, agrementandu-l cu un clip cuprinzand fotografiile lui Corneliu Zelea Codreanu, lideruli Miscarii Legionare, de extrema dreapta+dreapta, din Romania anilor ‘20-‘30. E cumva o aluzie ca asta vrea sa fie Miscarea Populara, de dreapta-dreapta, lansata de Cotroceni? Tinerei doamne i-ar prinde bine o vizita la Muzeul Holocaustului, acolo unde lui Basescu i-au dat lacrimile...