Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a anuntat miercuri, la Stockholm, ca legea uninominalului a fost promulgata. Anuntul vine dupa ce Curtea Constitutionala a respins sesizarea sentorilor PRM si PC. Aceasta inseamna ca alegerile locale de pe 1 iunie se vor desfasura in baza legii uninominalului. Parlamentarii celor doua partide au sesizat Curtea referitor la mai multe prevederi incluse in proiectul Legii votului uninominal, printre care cel referitor la constituirea unui depozit, in contul Autoritatii Electorale.
Criticile de neconstitutionalitate au vizat urmatoarele dispozitii (enumerate in ordinea in care au fost grupate de autorii sesizarii, in capitole distincte): art.29 alin.(5), referitoare la constituirea unui depozit, in contul Autoritatii Electorale Permanente, de catre fiecare partid politic, alianta politica, alianta electorala, organizatie a cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, candidat independent, cu valoare de 5 salarii minime brute pe tara pentru fiecare candidat; art.2 lit.p), art.9 alin.(1), (2) si (3), "precum si alte dispozitii similare" referitoare la drepturile electorale acordate minoritatilor nationale; prevederile referitoare la numirea judecatorilor in birourile electorale; art.47 alin.(2) lit.c), care prevede un prag electoral raportat la indeplinirea unor conditii de fapt (obtinerea a 6 colegii uninominale pentru Camera Deputatilor si a 3 colegii uninominale pentru Senat, in care candidatii formatiunii competitoare se situeaza pe primul loc); art.48 alin.(11), privind atribuirea, in prima etapa, a unui mandat candidatilor care apartin unui competitor electoral ce a intrunit pragul electoral alternativ; art.12 alin.(1) si art.11 alin.(2) lit.f), care dispun cu privire la delimitarea colegiilor uninominale prin hotarare a Guvernului; art.77, care modifica Legea nr.67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, in esenta dispozitiile privind alegerea presedintilor consiliilor judetene prin vot uninominal; precum si legea, in ansamblul sau.
Curtea Constitutionala a respins sesizarea acestora, apreciind ca legea este constitutionala. Decizia este definitiva si general obligatorie.