Corectnews.com publica articolul "Arta de a da cu stangul in dreptul" (autor: Sorin Rosca Stanescu), pe care il puteti citi in continuare.
Presedintele Traian Basescu alearga pe stadion, fara minge, se loveste cu stangul in dreptul si apoi reclama o lovitura de la 11 metri. Intrucat este si arbitru, o acorda cu generozitate. Nu-i mai ramane decat sa mute poarta pe directia sutului. Cam asa interpretez eu ultima interventie a domnului Sebastian Lazaroiu, consilierul sau prezidential. Care s-a trezit peste noapte un critic al sistemului uninominal.
Ideea sistemului uninominal a plutit o vreme, ca o fantoma, prin redactia unor publicatii de la Bucuresti si prin capul unor ONG-isti. Dupa care, aproape cu brutalitate, mingea votului uninominal a fost preluata de politicieni din mai multe partide. Buna, rea, ideea devenise populara. Asa ca si-a facut loc cu vigoare si la Cotroceni.
Presedintele Traian Basescu este cel care, agitand tema asa-zisei reforme a statului, a insistat asupra abandonarii vechiului sistem de alegere a parlamentarilor in favoarea mecanismului uninominal de vot. A fost un expermient nereusit. Nu pot decat sa-i dau dreptate domnului Sebastian Lazaroiu. Dar pentru ca el, experimentul, sa aiba loc, pentru ca Romania sa devina un stat cu o democratie regresiva, a fost nevoie ca Presedintele Traian Basescu sa bata si din picior si cu pumnul in masa. Si sa organizeze chiar si un referendum. Sa faca, cum s-ar zice, recurs la popor. Astazi, ce descoperim? Ca nu avem un Parlament mai bun. Ori un Parlament mai curat. In schimb, alegerile au costat mult mai mult. Deputatii si senatorii au devenit mai dependenti, din punct de vedere financiar si politic, unor baroni locali. Si, cum bine remarca domnul Lazaroiu, migratia de la un partid la altul, in loc sa se diminueze, a crescut. Mai independenti fata de centru, parlamentarii, in special, si oamenii politici, in general, fac combinatii locale, transpartinice, care de multe ori se transforma in cardasii. In grupuri ilegitime de interese.
Coruptia, in urma sistemului de vot uninominal, in loc sa scada, a crescut. Numarul tepelor virtuale din Calea Victoriei, pe care un presedinte justitiar, evident, tot virtual, ar trebui sa le instaleze, creste exponential.
In asteptarea viitoarelor alegeri, institutia prezidentiala a dat in balbaiala. Pe de-o parte, partidul Presedintelui lanseaza ideea conform careia la locale, de pilda, se va recurge la un sistem de vot uninominal intr-un singur tur de scrutin. Pe de alta parte, iata, domnul Sebastian Lazaroiu incepe sa demonizeze acelasi sistem uninominal. Ce se va intampla? Daca, si in continuare, sustinerea cetatenilor fata de PD-L si fata de Presedinte scade sau daca nu reuseste sa creasca, atunci este interesul sefului statului si partidului de guvernamant sa recurga la un intreg arsenal de trucuri, pentru a obtine un rezultat cat de cat onorabil in alegeri. Unul dintre trucuri este, intr-adevar, votul uninominal la locale, printr-un singur tur de scrutin. Toti analistii sunt de acord ca un asemenea sistem i-ar favoriza pe primarii existenti. Peste 90 la suta dintre acestia ar putea sa ramana in continuare primari. Pentru ca vor izbuti sa adune un numar mai mare de voturi decat contracandidatii.
Dar asta ar perpetua si chiar ar intari sistemul de vot uninominal. Cel demonizat de consilierul prezidential. Nu-i asa, domnule Sebastian Lazaroiu?