Presa straina noteaza ca Romania, care accepta sa gazduiasca interceptoare antibalistice in cadrul proiectului scutului american antiracheta, este un stat membru UE cu o atitudine proamericana.
"Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a anuntat ca a aprobat planul Statelor Unite de instalare a unor interceptoare antibalistice pe teritoriul sau. Problema este cum va raspunde Kremlinul la anuntul instalarii unor elemente antiracheta in Romania, un stat proamerican care si-a manifestat interesul contracararii prezentei ruse in R.Moldova", comenteaza agentia de analize Stratfor.
"Romania va gazdui interceptoare antibalistice in cadrul noului proiect al scutului american antiracheta", noteaza agentia France-Presse, precizand ca participarea Bucurestiului la acest sistem fusese evocata pentru prima data in cursul vizitei in Romania a vicepresedintelui american Joseph Biden, in octombrie 2009.
Proiectul scutului antiracheta a starnit in trecut nemultumirea Rusiei, care considera ca este vorba de o amenintare la adresa arsenalului sau nuclear si o ingerinta a Statelor Unite in sfera sa de influenta, comenteaza Reuters. "Anuntul (presedintelui Traian Basescu - n.red.) este neasteptat si intervine dupa ce si-au exprimat preocuparea tari precum Polonia si Cehia, dezamagite de decizia lui Barack Obama de abandonare a planului lui George W. Bush, care nu acoperea zona Balcanilor", subliniaza Reuters.
"Spre deosebire de alte state UE, sustinerea pentru politica militara a Statelor Unite este foarte ridicata in Romania, care gazduieste o mica baza americana si structuri de antrenament, parte a strategiei Pentagonului de mutare a centrelor mari din vestul Europei, accentul fiind pus pe infiintarea unor baze mai mici in apropierea regiunilor tensionate din Orientul Mijlociu", subliniaza Reuters.
Potrivit Associated Press, "nu este clar daca anuntul reflecta o decizie a administratiei Obama privind stabilirea pozitiilor interceptoarelor antiracheta pentru sistemul european".
"Romania a acceptat sa gazduiasca interceptoare antiracheta ca parte a noului sistem defensiv american. Presedintele Barack Obama abandonase versiunea initiala a proiectului, care implica Polonia si Cehia. Proiectul initial condusese la inrautatirea relatiilor intre Statele Unite si Rusia", noteaza BBC News online.