AGERPRES: "Starea natiunii din punct de vedere bugetar", prezentata de premierul Victor Ponta (sinteza)

Premierul Victor Ponta a prezentat joi seara starea natiunii din punct de vedere bugetar, o analiza a bugetului de stat pe anul 2013.
Intr-o conferinta de presa sustinuta la Palatul Victoria, seful Guvernului a explicat situatia resurselor bugetare si, dupa cum a spus Victor Ponta, "ceea ce orice cetatean civilizat, dintr-o tara civilizata, dintr-o tara cu o democratie spre care ne uitam de fiecare data, trebuie sa cunoasca, despre modul in care se strang la bugetul public banii din taxele, impozitele, veniturile lor personale si modul in care acesti bani sunt cheltuiti de catre cei care in mod vremelnic, prin vointa exprimata democratic la alegeri, sunt in conducerea Executivului".
"Guvernul nu are niciun ban al sau. Guvernul gestioneaza niste bani, care sunt luati de la cetatenii Romaniei, pentru a fi folositi pentru cetatenii Romaniei. Noi suntem doar niste administratori a ceea ce inseamna resursele si veniturile fiecaruia dintre cetatenii romani", a spus Ponta.
Conform documentului prezentat de Executiv, Guvernul estimeaza ca, in 2013, Produsul Intern Brut va fi de 139,8 miliarde de euro, in crestere fata de anul trecut, cand a fost de 132,6 miliarde de euro, asa cum rezulta din elementele bugetare prezentate joi seara de premierul Victor Ponta, la Palatul Victoria.
PIB-ul pe cap de locuitor ar urma sa ajunga, astfel, anual, la 7.000 de euro.
In 2013, veniturile statului sunt estimate la 46 miliarde de euro, reprezentand 2.300 de euro pe persoana, iar cheltuielile statului se ridica la 49 miliarde de euro (2.450 de euro pe persoana).
Deficitul bugetar ar urma sa fie de trei miliarde de euro, adica 150 de euro de persoana.
In ceea ce priveste datoria publica a tarii, aceasta este de 51 miliarde de euro, suma acumulata dupa 1989 si pana in prezent. 60% din aceasta datorie este in valuta, iar 40% in lei, a explicat premierul Victor Ponta, in prezentarea referitoare la "Starea natiunii din punct de vedere bugetar".
Aproximativ 48% din aceasta datorie este interna, iar 52% datorie externa.
Datoria pentru fiecare cetatean este de 2.500 de euro, se arata in documentul Guvernului. "In ultimii patru ani, datoria Romaniei a crescut. Acum patru ani, datoria Romaniei era de 19% din PIB (28 miliarde euro), echivalentul a 1.400 euro datorie pentru fiecare cetatean", a indicat Executivul.
Potrivit documentului prezentat de primul-ministru, in 2013, Romania are datorii scadente de 14,4 miliarde de euro, din care 1,2 miliarde euro aferente imprumutului de la FMI si Uniunea Europeana - acestea vor refinantate.
Romania are o datorie de 34,7% din PIB. Din Uniunea Europeana, doar trei tari au datorie mai mica (Estonia, Bulgaria, Luxemburg), in timp ce 23 au datorie mai mare, se mai arata in document.
Asistenta sociala, sanatatea si transporturile sunt domeniile care vor beneficia in 2013 de cele mai mari alocari bugetare, cumuland 27,6 miliarde euro din totalul cheltuielilor bugetare de 49 miliarde euro, potrivit datelor prezentate de premierul Victor Ponta.
Pentru asigurari si asistenta sociala, suma prevazuta in buget este de 16,5 miliarde euro, pentru sanatate - 6,2 miliarde euro, iar pentru transporturi - 4,9 miliarde euro.
Alocarile bugetare pentru educatie si cercetare se ridica la patru miliarde euro, pentru agricultura si dezvoltare rurala - 3,8 miliarde euro, pentru ordine publica si siguranta nationala - 2,7 miliarde euro, pentru administratie - doua miliarde euro, pentru locuinte, servicii, dezvoltare publica - 1,5 miliarde euro, aparare - un miliard euro, protectia mediului - un miliard de euro.
De asemenea, dupa cum a precizat primul-ministru, o treime din investitiile publice prevazute in bugetul pe 2013 vor fi realizate din fonduri europene.
Bugetul pe 2013 prevede investitii de 7,8 miliarde euro, din care investitii de 2,5 miliarde euro din fonduri europene.
Cele mai mari alocari bugetare sunt destinate platii salariilor - 10,2 miliarde euro si pensiilor - 11,1 miliarde euro.
Numarul de angajati va fi redus cu 5 - 10% in majoritatea ministerelor, a subliniat premierul.
"De la numarul de consilieri vom trece, pana pe 31 martie, la reducerile in aparatul central, atat ale functiilor de conducere, cat si ale numarului de angajati. Nu exista in nicio structura a aparatului central, guvernamental, un singur post suplimentar aprobat. Dimpotriva, deja, dupa primele hotarari de Guvern privind reorganizarea ministerelor, in majoritatea ministerelor exista o reducere intre 5% - 8% - 10% a numarului de personal", a spus Ponta.
Guvernul estimeaza ca Romania a inregistrat o crestere economica de 0,7% in 2012, iar in 2013 cresterea economica va fi de 2%, a declarat, la randul sau, in aceeasi conferinta de presa, ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea. El a precizat ca la elaborarea bugetului pe 2013 a fost luata in calcul, pe o abordare mai prudenta, o crestere economica de 1,8%.
Conform documentului prezentat de Executiv, bugetul pe 2013 va aduce nou "transparenta si bune practici, publicarea online a datelor din bugetul Romaniei pentru a putea fi verificate tot timpul cheltuielile prognozate pentru fiecare minister, bugetarea cheltuielilor de capital bazata pe criterii de eficienta a investitiilor, proiectie bugetara multi-anuala pentru 2014 - 2016, pentru o mai mare stabilitate si predictibilitate, dezbatere publica extinsa a bugetului, inclusiv cu opozitia parlamentara, inainte de adoptare".
Pentru 2013 se au in vedere reduceri de cheltuieli atat la Parlament si Guvern, cat si la alte institutii publice. Astfel, potrivit documentului, bugetul Parlamentului in ansamblu va ramane la nivelul anului 2012 si va scadea suma alocata pentru fiecare parlamentar. In ceea ce priveste Guvernul, se va reduce numarul de consilieri, precum si numarul celor angajati in ministere, dar va fi redus si numarul de functii de conducere din aparatul central.
Se are in vedere "eliminarea privilegiilor" printr-o "reforma dura a companiilor de stat, a autoritatilor si a altor institutii bugetofage". In celelalte institutii publice, se vor reduce cheltuielile prin instituirea unei reguli de a nu permite angajarea de noi cheltuieli fara aprobarea bugetelor si se vor stopa alocarile pe criterii politice.
Guvernul propune disciplina bugetara, in loc de austeritate, dezvoltare prin sprijinirea mediului privat si echitate sociala, dupa cum a subliniat premierul Victor Ponta, la finalul prezentarii elementelor bugetare pentru 2013.
"Sunt conditii istorice pe care doar istoria le poate judeca, dar in ultimii patru ani in special principalele elemente de politica fiscala si bugetara au fost austeritatea, subdezvoltarea, pentru ca evident cand tai foarte mult ai si o subdezvoltare - s-a vazut asta in scaderea PIB - si inechitatea - faptul ca taierile si masurile de austeritate s-au aplicat impotriva regulilor de echilibru social. Ceea ce propunem: in loc de austeritate disciplina bugetara, ceea ce e un pic altceva, evident dezvoltare prin ceea ce incercam sa facem in zona de investitii publice si de sprijinire a mediului privat si echitate sociala, ceea ce am facut in 2012 si sustinem mai departe in bugetele urmatoare", a declarat Victor Ponta.