Inpolitics publica articolul "Adio, slugarnicie: Boc, in razboi aprig cu Palatul Cotroceni", pe care il puteti citi in continuare.
'De acum e limpede: premierul Boc nu mai e vuvuzela Cotrocenilor, iar datele politice se vor schimba radical in perioada care vine, in sensul ca lupta dintre palate va imbraca forme tot mai acute, reeditand razboiul dintre Basescu si Tariceanu, din mandatul trecut, dar la o scara inca si mai mare.
Tragedia inundatiilor a ingropat mediatic, in ultima vreme, un conflict tot mai fatis nu intre putere si opozitie, nu intre Basescu si tripleta BVB, ci atentie!, intre Cotroceni si premier. Tabloul politic s-a limpezit mai ales dupa explozivul interviu dat azi "Romaniei libere" de catre Cristian Preda. Cine il citeste, vede o declaratie de razboi la adresa lui Boc, acuzat ca a pactizat cu vechea garda din PDL si refuzand sa mai asculte de tatuc.
"Exista o grupare oculta care dirijeaza in acelasi timp Executivul si PDL" spune Preda, si aici concentreaza, de fapt, intrega drama a presedintelui. Pentru a doua oara dupa cazul Tariceanu, Basescu se vede confruntat cu situatia in care un premier de carpa devine, peste noapte, de fier si ii da cu flit.
In ultimele saptamani, Inpolitics a scris de mai multe ori ca miza prioritara a lui Basescu este nu schimbarea guvernului, ci a conducerii PDL, abia apoi punandu-se problema si ce s-ar face cu executivul.
In conditiile in care vechea garda controleaza autoritar partidul si l-a atras de partea ei si pe Boc, presedintele nu poate alege un alt premier, acesta fiind atributul Consiliului National al PDL.
Solutia a venit nu demult, atunci cand voci precum Traian Basescu insusi, dar si Elena Udrea, Sever Voinescu, Cristian Preda, Raluca Turcan si alti cotrocenisti au decretat ca actuala conducere a partidului trebuie inlocuita cu intelectuali, sau macar "dublata", si asta inaintea congresului de anul viitor, lucru care ar fi posibil, teoretic, la un Consiliu National.
Stupoare, insa, conducerea PDL, cu Boc in frunte, nici nu se sinchiseste de cererea Cotrocenilor. Nici pomeneala de convocarea CNC, nici pomeneala de schimbare de lideri.
De acum, Basescu intelege ca razboiul e pe fata. Episodul Ada Mesesan e un semn, spre exemplu: desemnata la sefia TVR de tripleta BVB, devenita cvartetul BBVB (inclusiv Boc), Mesesan s-a trezit facuta zob din interiorul partidului si inlocuita cu omul Cotrocenilor, Alexandru Lazescu. Cu doar cateva zile inainte, premierul Boc lovise si el, din scurt, prin demiterea discreta de la sefia ANSVA a lui Marian Zlotea, un apropiat nu doar al lui Traian Basescu, ci chiar al familiei sale, daca ne gandim ca sefa de campanie la europenele din 2007 i-a fost Elena Basescu.
La europenele din 2009, Zlotea i-a intors serviciul, prin implicarea puternica in campania fiicei prezidentiale. In plus, Zlotea ar fi ajuns lider interimar executiv la PDL sector 1 cu sprijinul Ioanei Basescu, pentru care se aude ca ar fi bagat chiar divort.
Declaratiile lui Preda sunt fara echivoc: "Un partid nu traieste prin mica oligarhie care e instalata la varf. Un partid traieste prin tot ceea ce inseamna structuri. Cand eu si Monica Macovei i-am tras de maneca, ne-au ras in nas, in frunte cu Emil Boc, si ne-au tocat toate amendamentele la statutul PDL, prin care incercam sa dam o alta fata partidului. Nemultumirile de astazi puteau fi evitate(...) Trebuie sa existe o competitie deschisa. Nu te poti inscrie intr-o competitie care nu are loc. Alegerile s-au amanat ca solutie de protectie pentru elita aflata in acest moment la conducere". Preda confirma, astfel, ceea ce Inpolitics a scris adesea, anume ca amanarea congresului pentru 2011 a fost victoria vechii garzi.
El adauga ca "Lunile viitoare ne vor arata ce se intampla. Deocamdata suntem intr-o situatie de blocaj: liderii Guvernului nu incearca sa consulte partidul, ci doar sa-l convinga, dupa ce au luat niste decizii. Incet-incet nici macar membrii de partid nu mai au incredere in PDL. Refuzul unor parlamentari de a vota cu Guvernul la motiunea de cenzura isi are originea si in acest blocaj. Guvernul si-a pierdut credibilitatea, iar partidul scade in sondaje".
Aceasta ultima afirmatie ar putea confirma indirect zvonurile ca "disidentii" PDL de la motiunea de cenzura erau, de fapt, oameni montati de Cotroceni, a caror misiune era sa atraga atentia, public, asupra nemultumirilor din partid. Asa se explica si circul facut de Teo in parlament: cine mai bine decat ea ar fi putut da un semnal puternic in media?
Atacul la Boc continua: "Emil Boc este deocamdata prim-ministru si ar trebui sa ne spuna ce are de gand. El nu este un simplu negociator cu FMI, el ar trebui sa ne spuna care este viziunea lui politica si care este modalitatea prin care PDL vrea sa depaseasca aceasta criza".
Iar concluzia lui Preda e chiar prea explicita: "Nu va ascund ca ma tem de un scenariu de genul Radu Vasile sau Calin Popescu Tariceanu: de un prim-ministru care e atat de sigur pe sine, ca nu mai vrea sa plece. De la un punct incolo li s-a parut ca sunt genii neintelese care trebuie sa ramana cu orice pret la guvernare".
Drama lui Basescu, sintetizata in doar cateva cuvinte: invatacelul Emil Boc a fost corupt de partea "intunecata" a PDL, devenind un soi de Darth Vader, iar acum blocheaza jocurile politice (si nu numai) ale Cotrocenilor. Razboiul, odata declansat, se va lasa cu victime grele si cu lovituri napraznice, pentru ca atat baronii PDL, cat si Basescu isi joaca la ruleta viitorul politic si niciunul nu isi permite infrangerea.'