In cursul zilei de joi, Comitetul National pentru Situatii de Urgenta a convocat prefectii din tara intr-o videoconferinta a carei principal punct de discutie l-a reprezentat stadiul in care se afla pregatirile administratiilor locale in cazul unor evenimente meteo deosebite. Un alt punct adus in discutie de ministrul Vasile Blaga a fost posibilitatea romanilor de a calatori, de la 1 ianuarie 2007, doar cu actul de identitate in tarile Uniunii Europene.
Premierul a afirmat ca primariile, administratiile locale si serviciile deconcetrate din intreaga tara trebuie sa verifice permanent stocurile de combustibil si a materialelor necesare pentru eventuale actiuni de deszapezire dar si asigurarea functionarii la parametri optimi a energiei electrice si a celei termice. Tariceanu a mai adaugat faptul ca pentru reducerea costurilor la energia termica pentru perioada sezonului rece a fost alocata suma de 4.900 miliarde de lei vechi unui numar de 72 de consilii locale din tara si o suma de 1.700 miliarde de lei vechi pentru asigurarea stocului de combustibil si pentru plata datoriilor catre furnizorii de servicii publice. De asemenea, ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a afirmat ca trebuie sa existe, in perioada urmatoare, o monitorizare permanenta a conditiilor meteo si, de asemenea, transmiterea datelor catre toate institutiile din tara subordonate ministerului pentru a fi pregatite sa intampine prompt eventualele probleme cauzate de ninsori. Prezent la videoconferinta, ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a afirmat ca, din toate datele de pana acum, Comandamentul Central de Iarna si cele 44 de comandamente la nivel judetean sunt pregatite sa preintampine eventualele probleme create de conditiile meteo deosebite. Totodata, Berceanu a declarat ca este extrem de necesara o permanenta comunicare si colaborare intre respectivele comandamente si Politie, serviciile de ambulanta si inspectoratele pentru situatii de urgenta.

Calatorie in Uniunea Europeana, doar cu buletinul

O alta tema de discutie au reprezentat-o activitatile de intampinare a sarbatorilor, precum si de celebrare a momentului aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. Astfel, premierul Calin Popescu Tariceanu a afirmat ca in toate orasele importante din Romania, printre care se afla si Constanta, se vor organiza actiuni ample care sa marcheze aderarea tarii noastre in "familia europeana" la data de 1 ianuarie 2007. "Eurorevelionul" va fi organizat la initiativa Guvernului Romaniei in Constanta, Iasi, Cluj, Craiova, Timisoara si Bucuresti. Cu aceasta ocazie, ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a tinut sa avertizeze Politia de Frontiera din toata tara sa-si adapteze in aceasta perioada programul de lucru in conformitate cu afluxul mare de persoane la vami, odata cu data de 1 ianuarie 2007. Acesta a mai mentionat ca, incepand de anul viitor, romanii ar putea avea dreptul sa calatoreasca prin toate statele Uniunii Europene doar cu actul de identitate. Acesta a adaugat ca Cipru si Cehia, care prevazusera initial restrictii privind calatoria in baza cartii de identitate, au anuntat, in urma demersurilor autoritatilor romane, ca vor accepta documentele romanesti de identitate ca documente de calatorie la intrarea pe teritoriul lor. Ministrul a precizat, de asemenea, ca asteapta raspunsul Suediei, cea de-a treia tara care impunea restrictii romanilor, dupa ce au fost trimise specimenele documentelor de identitate romanesti in circulatie.