La aniversarea primului an de guvernare a Aliantei PNL-PD, presedintele Traian Basescu le-a cerut liderilor celor doua partide sa renunte la orgolii si sa-si asume responsabilitatea demararii discutiilor despre fuziune. Conformandu-se dorintei presedintelui co-fondator al partidului, liderul democratilor, Emil Boc, a anuntat la sfarsitul anului trecut ca fuziunea PNL cu PD va fi discutata de structurile interne ale celor doua formatiuni si ale Aliantei si ca la inceputul lui 2006 se va lua o decizie in acest sens. El a spus ca apelul presedintelui "va avea un impact important si va grabi discutiile dintre cele doua partide privind fuziunea", desi considera cu putin inainte ca tema fuziunii nu este de actualitate.
La randul lor, liberalii au primit cu mai putin entuziasm subiectul fuziunii cu PD, mai ales ca scorul dupa sondaje este de 2-1 in favoarea PD. Presedintele PNL, premierul Calin Popescu-Tariceanu, le-a spus liderilor liberali ca "era de datoria presedintelui Basescu sa spuna ce a spus in legatura cu fuziunea, dar asta nu inseamna ca afirmatiile sale trebuie luate ca pe un ordin de partid". Mai mult, Tariceanu le-a dat liberalilor ordin de partid sa nu comenteze sub nici o forma subiectul fuziunii daca sunt intrebati de presa.
Cu toate acestea, sefii Aliantei au declarat ca vor pune in practica indicatiile prezidentiale anul acesta. Ei au decis sa comande un sondaj de opinie pentru a vedea cata sustinere are ideea fuziunii in randul electoratului si al sustinatorilor.

Pro si contra

Liberalii ar prefera ca noua formatiune sa aiba o structura federativa, asa cum propunea Valeriu Stoica, insa cei cu vechime in partid - precum Mircea Ionescu Quintus sau Radu Campeanu - au protestat fata de aceasta idee si au amenintat cu demisia. La randul sau, Valeriu Stoica a declarat ca incepe sa creada ca liderilor PNL-PD "le-a venit mintea la cap" si a anuntat ca sustine in continuare proiectul de fuziune pe care l-a lansat in discutie vara trecuta, dar fara a mai demara vreo actiune politica in interiorul PNL. Pe de alta parte, senatorul PD Radu Berceanu a declarat ca democratii nu au abandonat ideea fuziunii cu liberalii. El a subliniat ca "Stoica a facut rau ideii de fuziune, incercand atunci, inainte de congres, sa-i dea un soi de paternitate". Berceanu a spus ca fuziunea poate fi grabita numai de perspectiva alegerilor anticipate si abandonata ca idee daca se va constata ca numarul liberalilor si al democratilor care nu doresc fuziunea va fi prea mare.