Ministerul Integrarii Europene si Prefectura Judetului Bihor au lansat, incepand de ieri, programul denumita "Fermier in Europa", care va fi facut cunoscut in mai multe localitati din judet.
Campania organizata de Ministerul Integrarii Europene, in colaborare cu Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Agentia Nationala de Consultanta Agricola, Agentia Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor si toate prefecturile din tara, deruleaza caravana de informare a potentialilor intreprinzatori din mediul rural "Fermier in Europa", caravana desfasurandu-se pana in data de 10 decembrie, la nivel national.
Potrivit lui Mircea Moldovan, consilier pentru integrare, principalele obiective sunt cresterea gradului de informare in randul populatiei active din mediul rural prin prezentarea beneficiilor, riscurilor si responsabilitatilor pe care le presupune aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Subiectele abordate vor fi cele legate de oportunitati de finantare pentru dezvoltare rurala, forme de garantare si de creditare dupa integrare, subventii, standarde pe sectoare de activitate, subventii actuale pana la momentul integrarii, norme de igiena in industria alimentara si normele de biosecuritate.
In judetul Bihor caravana rurala va parcurge 20 de comune, grupate in doua etape. Prima etapa a demarat ieri, cand caravana a fost prezenta in comunele Draganesti si Rieni. Azi, caravana va fi prezenta in Tileagd si Tetchea, in 18 octombrie in Holod si Tinca, in 19 octombrie in Vadu Crisului si Suncuius si in 20 octombrie in Abramut si Viisoara. Cea de a doua etapa se va desfasura in Bihor, in perioada 13-17 noiembrie, cand caravana se va deplasa la Cefa si Avram Iancu, Girisu de Cris si Santandrei, Tauteu si Popesti, Diosig si Rosiori si in Magesti si Auseu.
Echipa de lucru a caravanei va fi condusa de cate un coordonator judetean, respectiv consilier de integrare din cadrul Ministerului Integrarii Europene care isi desfasoara activitatea in Institutia Prefectului Judetului Bihor. Prezentarile vor fi sustinute de lectori din cadrul institutiilor partenere, Directia Agricola pentru Dezvoltare Rurala, Oficiul Judetean de Consultanta Agricola, Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor si Oficiul Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit.