Noul prefect al judetului Satu Mare, Radu Bud, a fost instalat oficial in functie simbata, in cadrul sedintei Comisiei Consultative la care a participat ministrul UDMR al Tehnologiei si Comunicatiei, Nagy Zsolt. Au fost prezenti, de asemenea, presedintele si vicepresedintii Consiliului Judetean Satu Mare, stefan Szabo, respectiv Gheorghe Ciocan si Paula Mare, primarul municipiului Satu Mare, Iuliu Ilyes, parlamentarii satmareni, directorii institutiilor descentralizate ale statului, precum si numerosi reprezentanti ai organizatiei satmarene a Aliantei D.A. PNL-PD.

"Nu voi tine cont de culoarea politica a primarilor”

Dupa ce secretarul general al Prefecturii, Octavian Lazin, a dat citire Ordinului ministrului Administratiei si Internelor privind numirea in functie a noilor prefecti si Hotaririi de Guvern privind eliberarea din functie a prefectilor care s-au aflat pina acum in fruntea judetelor, noul prefect al judetului Satu Mare, Radu Bud, s-a adresat celor prezenti. "Trei sint dezideratele pentru care ne vom concentra toate eforturile de acum inainte. Este vorba despre stoparea coruptiei, eradicarea saraciei si integrarea in structurile Uniunii Europene” - a declarat Radu Bud. Acesta a tinut sa sublinieze faptul ca va fi atent ca la nivelul tuturor structurilor institutiilor descentralizate sa se realizeze dezideratele mentionate si, referindu-se la relatiile pe care le va avea cu sefii primariilor din localitatile judetului, a declarat ca va fi prefect pentru toti primarii, indiferent de culoare politica, cu mentiunea ca va fi intolerant cu cei care nu vor respecta legea. Radu Bud a avut totodata cuvinte de lauda si aprecieri la superlativ pentru fostul prefect Valer Marian, subliniind profesionalismul si echidistanta de care a dat dovada in perioada in care a indeplinit aceasta functie.

Perspective optimiste pentru ziaristi si directorii in functie

Pe de alta parte, noul prefect a dorit sa-i linisteasca pe directorii institutiilor satmarene, asigurindu-i ca nu are intentia sa-i schimbe din functii pe aceeia care au respectat legea, celorlalti, care se stiu cu musca pe caciula, sugerindu-li-se sa-si faca singuri bagajele, fara alte interventii. in ceea ce priveste relatiile cu mass-media, Radu Bud a facut asigurari ferme referitoare la liberul acces la informatiile publice si a fluturat cu optimism steagul roz al transparentei si bunei colaborari cu ziaristii.

Rudolf Riedl - din nou subprefect

Cu mentiunea ca va fi mereu atent la problemele cetatenilor, acelasi lucru fiindu-le recomandat si primarilor, care trebuie sa aplece urechea la necazurile celor pe care ii reprezinta, noul prefect a anuntat ca Rudolf Riedl a fost reconfirmat in functia de subprefect, acesta aflindu-se astfel la cel de-al doilea mandat in aceasta functie, dupa ce timp de patru ani a fost prefectul judetului Satu Mare.

Radu Bud recunoaste ca are relatii de prietenie si de afaceri cu premierul Tariceanu

in cadrul conferintei de presa sustinuta imediat dupa instalare, Radu Bud a recunoscut ca are relatii de prietenie si de afaceri cu premierul Calin Popescu Tariceanu. "L-am cunoscut pe actualul premier in 1998, cu prilejul unui concurs de rally-uri la Brasov. De atunci, in baza hobby-ului nostru comun, am intrat in relatii de afaceri, dezvoltindu-se si o legatura intre familiile noastre. Prin intermediul uneia din firmele mele sint dealer Citroen in Satu Mare”, a spus noul prefect. El a afirmat ca este dispus sa renunte la afacerea cu Citroen-uri "daca va fi spre binele judetului”. Radu Bud a declarat ca in prima zi de munca la Prefectura va incerca sa-si cunoasca angajatii. "Fostul prefect Valer Marian mi-a spus ca a fost placut impresionat de competenta angajatilor Prefecturii”, a afirmat Bud, care a adaugat ca in acesta saptamina se va intilni si cu directorii institutiilor deconcentrate. "Nu ne vom grabi cu schimbarea sefilor de institutii publice. L-am rugat pe Valer Marian sa ne intilnim peste citeva zile, prilej cu care am sa-i cer sfatul si in aceasta privinta. Am incredere in competenta sa, a dat dovada de echidistanta”, a spus noul prefect. Noul prefect a negat ca firmele la care este actionar ar avea datorii la bugetul de stat, precum si ca ar fi inregistrat intirzieri la plata alocatiei pentru copiii din prima casatorie. "Sint acuzatii inventate de adversarii mei politici, care nu au gasit nimic altceva cu ce sa ma atace”, a declarat Radu Bud.