Prefectul de Dolj, Nicolae Giugea, a acuzat ieri incercarea de distrugere a cercetarii in agricultura si a declarat ca terenurile statiunii de la Simnic nu vor fi retrocedate. "In urma unor discutii pe care le-am avut cu conducerea Academiei de Studii Agricole Silvice, stiu ca in parlament este un proiect de modificare a Legii 45 si acolo Simnicul ramane cu intreaga suprafata", a spus Giugea, care a precizat ca va analiza activitatea sefului Serviciului juridic al Prefecturii, Eugen Marinescu. "O sa am o analiza a acestui serviciu, la vesnicul domn Marinescu. Vreau sa-l intreb cand a avut dreptate. Atunci cand am stabilit impreuna si s-a ajuns la concluzia ca nu e corect sa luam terenuri de la Vela, de exemplu, si sa le ducem la Simnic, sau dupa ce am plecat eu?", a spus Giugea. Intrebat cum comenteaza declaratiile, Eugen Marinescu a spus scurt: "Vom vedea". Prefectul a mai spus ca politica guvernului este de a "merge maxim pe retrocedari", dar acestea trebuie facute legal si nu interpretand legea. Giugea a gasit si solutia pentru deficitul de pamant pentru retrocedari. "Cu un an inainte de a pleca din prefectura, la o discutie cu statiunile, le-am spus ca, atunci cand voi pleca din prefectura, voi pleca din cauza terenurilor de la statiuni, ceea ce s-a adeverit. Nu au fost afectate terenurile detinute de Ministerul Justitiei la puscarii, sunt mari latifundiari acum. In schimb, toata lumea a zis sa ia terenul de la Statiunea Banu Maracine, acolo unde au luat si campuri didactice, si plantatii, si colectii nationale de soiuri. In schimb, lasi terenuri la puscarie ca sa ce? Sa ia, domne’, si de la statiuni, nu spun ca acestea sunt intangibile, dar sa ramana ceea ce este pentru cercetare!", a precizat Giugea.

Pacalit cu documentul?

Prefectul a avertizat ca oricine poate sustrage documente sau chiar dosare intregi de retrocedare, deoarece nu sunt arhivate. "Tot ce inseamna fond funciar nu este arhivat. Oricine poate sustrage documente si dosare cu totul". De asemenea, Giugea a spus ca smecheriile cu terenuri au ajuns atat de departe, incat el crede ca pagina intai a unui document pe care l-a semnat a fost modificata. "Nici in momentul de fata nu am convingerea ca am semnat acel document. Eu am semnat pagina a doua, dar am convingerea ca pagina intai a fost schimbata. Am auzit in timp ca cineva si-a luat terenul pentru ca eu am semnat acolo. Or, eu ma opusesem prin acea semnatura", a completat prefectul.
Investitorul suparat
Giugea este prima persoana care declara public ca unul dintre investitorii Ford, Yazaki Romania, si-a deschis punct de lucru la Caracal dupa ce nu a gasit sprijin la autoritatile din Dolj. "Ma intreb de ce acel investitor o fi luat-o spre Caracal. Am inteles ca a plecat suparat rau din Dolj. De ce nu s-o fi dus la Segarcea sau la Filiasi?".