Prefectul de Suceava, Orest Onofrei, a anuntat ieri ca a initiat infiintarea unei asociatii profesionale a prefectilor si subprefectilor din tara, care sa fie un organism consultativ pentru interesele inaltilor functionari publici.
Onofrei a declarat ca, potrivit noilor prevederi legale, prefectii si subprefectii nu au voie sa fie membri de partid sau sa-si constituie sindicat, dar pot face parte dintr-o organizatie profesionala. "Ne dorim sa ne constituim ca o forma de asociatie profesionala, a prefectilor si subprefectilor, sa aducem inaltul functionar public la conditia la care el trebuie sa functioneze", a spus Onofrei.
Prefectul de Suceava a precizat ca a transmis colegilor sai din tara o propunere de Statut a acestei asociatii. "Suntem la inceput, si aceasta asociatie poate fi considerata o incercare de a statua conditia inaltilor functionari publici in noua conjunctura. Functia publica trebuie sa aiba un cadru coerent de functionare si de evaluare", a spus Onofrei, precizand ca nu s-a decis inca daca aceasta asociatie va fi doar a prefectilor si a subprefectilor sau a tuturor inaltilor functionari publici.
El a aratat ca in perioada urmatoare va fi modificat Statutul functionarilor publici si crede ca la elaborarea noilor norme este necesar si un punct de vedere al unei asociatii profesionale.
"Altfel, functionarii publici vor fi in bataia vantului. Nu poti sa lasi evaluarea unui functionar public, de care depinde cariera sa, la starea de spirit, mai buna sau mai rea, a unui sef", a spus prefectul, care considera ca pentru inaltii functionari publici trebuie stabilite criterii clare de evaluare si promovare. (A.M.)