DeCeNews: Guvernul Ponta, blocat daca USL castiga. Miza protocolului cu UNPR

Semnarea protocolului dintre PSD si UNPR a fost vazuta de unii comentatori drept o lovitura la adresa Uniunii Social Liberale. S-a spus ca e la mijloc prietenia dintre Ponta si Oprea. Sau ca e un "blat" cu Traian Basescu, odata ce UNPR s-a angajat sa blocheze orice tentativa de suspendare a presedintelui.
In realitate, semnarea protocolului de catre PSD a fost un gest de pragmatism politic, inevitabil in actuala ecuatie parlamentara. Fara aceasta intelegere, guvernul Ponta devine foarte fragil si, chiar daca nu va cadea prin motiune de cenzura, ar putea fi blocat din punct de vedere legislativ. Vinovat: succesul electoral al Uniunii.
In momentul de fata, peste 30 de parlamentari ai USL candideaza in alegerile locale. Cel mai cunoscut nume este al senatorului Olguta Vasilescu, care se bate chiar cu UNPR, pentru primaria Craiovei. Calculele arata ca 20 de parlamentari USL au sanse considerabile, dar avand in vedere trendul ascendent inregistrat dupa victoria din Parlament, numarul ar putea depasi 25 de noi "alesi".
Daca nu continua racolarile de parlamentari, succesul de la locale va duce USL (impreuna cu minoritatile) sub pragul care ar permite schimbarea Legii Electorale, sau a altor acte normative importante.
Intelegerea cu UNPR elimina acest risc si ofera stabilitate guvernului Ponta, mai ales ca s-a agreat formula dupa care se vor organiza alegeri parlamentare. Fiind incheiat fara participarea PNL, acest protocol nu afecteaza electoratul de dreapta, vizat de mesajele propagandei portocalii, care infiereaza "socialismul" Uniunii.