In urma alegerilor din iunie 2009, din partea Germaniei au fost alesi un numar de 99 de europarlamentari, in timp ce Tratatul de la Lisabona prevede ca numarul maxim, care revine Germaniei, nu poate depasi 96. Pentru ca Germania sa poata mentine cele 99 de locuri din PE este nevoie de o modificare a Tratatului de la Lisabona de catre toate statele membre UE.
Tratatul de la Lisabona prevede ca numarul euro-parlamentarilor trebuie sa fie 751, iar un stat membru nu poate avea mai mult de 96 de reprezentanti. La ora actuala, in Parlamentul European sunt 736 de europarlamentari. Ultimele alegeri europarlamentare au avut loc in iunie 2009 si s-au desfasurat dupa prevederile in vigoare la acel moment ale Tratatului de la Nisa. Atunci, din partea Germaniei au fost alesi un numar de 99 de europarlamentari, insa Tratatul de la Lisabona, care a intrat in vigoare in 2009, prevede ca numarul maxim de eurodeputati per stat membru sa nu depaseasca 96.
Astfel, liderii europeni cauta sa adopte o masura temporara pentru legislatura 2009-2014, o masura prin care numarul europarlamentarilor sa creasca de la 736 la 754, adica 751 conform Tratatului de la Lisabona si cei 3 europarlamentari germani in plus, urmand ca din legislatura urmatoare numarul sa revina la 751.
De cresterea cu 18 a numarului de europarlamentari vor beneficia 12 state membre. Spania va primi patru mandate suplimentare, Austria, Suedia si Franta vor primi 2 mandate fiecare, iar Marea Britanie, Olanda, Polonia, Italia, Bulgaria, Letonia, Slovenia si Malta vor primi cate un mandat. Protocolul de amendare pentru cresterea numarului de eurodeputati si derogarea privind cei trei alesi din partea Germaniei trebuie ratificat de toate statele semnatare ale Tratatului de la Lisabona.
Proiectul a fost inregistrat la Camera Deputatilor la mijlocul lunii decembrie 2010 si a fost trimis pentru raport la comisiile juridice si la cea pentru afaceri europene, iar termenul a fost stabilit pentru 11 februarie 2011.
Ratificarea protocolului a starnit reactii dure in comisiile pentru politica externa din Camera Deputatilor si Senat, mai multi parlamentari declarand ca ratificarea ar trebui respinsa pentru a trage un semnal politic ca urmare a opozitiei mai multor state europene la aderarea Romaniei la spatiul Schengen.