Deputatul democrat de Covasna, Petre Strachinaru, a declarat ca este foarte probabila amanarea dezbaterii parlamentare a proiectului de lege privind Statutul minoritatilor nationale, din cauza numeroaselor amendamente depuse.
Strachinaru a argumentat ca pana la 15 februarie comisiile de specialitate din Camera Deputatilor nu vor putea discuta toate amendamentele depuse.
"Daca se reiau discutiile pe aceasta lege in cele trei comisii - Comisia juridica, pentru minoritati si a invatamantului -, imi exprim indoiala ca in cele 15 zile vor reusi sa descalceasca toate amendamentele. In afara celor depuse de PD, exista peste 300 de amendamente din partea PRM, dar este posibil sa existe si din partea PSD", a explicat deputatul.
Democratul a precizat ca a recitit de cateva ori proiectul de lege, in vacanta parlamentara, si a gasit "din ce in ce mai multe probleme in afara celor semnalate deja". De altfel, Strachinaru apreciaza ca proiectul de lege nu poate fi adoptat in forma actuala si, in plus, trebuie eliminat din text articolul cinci privind autonomia culturala.
Impasul negocierilor la legea Statutului minoritatilor nu a fost depasit, deoarece atat liderul PD, Emil Boc, cat si presedintele UDMR, Markó Béla, au ramas fermi pe pozitie. Presedintele democrat a declarat ca partidul sau nu va sustine decat un proiect care va respecta recomandarile Comisiei de la Venetia, punct de vedere care-i nemultumeste pe democratii maghiari. (Narcisa Petre)