Guvernul a aprobat miercuri memorandumul initiat de Ministerul Transporturilor si Infrastructurii (MTI), prin care porturile Svinita, Tisovita, Dubova, Gruia, Cetate, Bechet si terenul in suprafata de 14.588 mp din portul Oltenita vor trece in administrarea autoritatilor publice locale.
Decizia privind darea in administrare a infrastructurii portuare a fost luata ca urmare a solicitarii Consiliului Judetean Mehedinti pentru porturile Svinita, Tisovita, Dubova si Gruia; a Primariei comunei Cetate pentru portul Cetate; a Primariei orasului Bechet pentru portul Bechet si a Primariei Oltenita pentru terenul de 14.588 mp din portul Oltenita.
Potrivit memorandumului, toate veniturile obtinute din utilizarea infrastructurii de transport naval vor fi folosite pentru a acoperi cheltuielile de dezvoltare, functionare, intretinere si reparatie a infrastructurii respective. In cazul in care veniturile obtinute din utilizarea infrastructurii de transport naval nu sunt suficiente pentru a acoperi cheltuielile de dezvoltare, functionare, intretinere si reparatie a infrastructurii respective, autoritatile administratiei publice locale sunt obligate sa asigure acoperirea acestor cheltuieli din bugetele proprii.
Investitiile, precum si lucrarile de modificare si modernizare a infrastructurii de transport naval existente se aproba de catre consiliile unitatilor administrativ-teritoriale, cu avizul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii. De asemenea, autoritatile au nevoie de avizul ministerului in cazul in care vor schimbarea totala ori partiala a destinatiei. MTI are dreptul de a controla administratia in ceea ce priveste modul de administrare si de utilizare a infrastructurii de transport naval.
Demersul se inscrie in strategia guvernului privind descentralizarea administratiei publice, oferind autoritatilor locale posibilitatea sa gestioneze o resursa extrem de valoroasa pentru dezvoltarea turistica si comerciala a respectivelor localitati.