Jurnalul National publica articolul "Motive de suspendare", referitor la Fundatia Horia Rusu, care a identificat 10 motive pentru care presedintele Traian Basescu ar trebui suspendat.
La scurt timp dupa avertismentul prezidential - "sa isi aduca aminte de ceea ce s-a intamplat in 2007" - adresat opozitiei care cocheteaza cu ideea unei posibile noi suspendari a sefului statului, Fundatia Horia Rusu, apropiata liberalilor, a facut publica o lista cu 10 motive pentru care Parlamentul ar trebui sa declanseze din nou aceasta procedura.
• 1) Cap de lista in documentul publicat de fundatie este acuza adusa presedintelui de incalcare a drepturilor constitutionale ale cetatenilor prin impunerea masurilor de austeritate. "Prin promovarea si sustinerea masurilor de austeritate, implementate de Guvern, presedintele Traian Basescu a incalcat grav o serie de drepturi constitutionale: dreptul la munca, dreptul la un nivel de trai decent, dreptul de proprietate, dreptul la pensie, ocrotirea familiei", precizeaza sursa citata.
• 2) Urmatorul motiv identificat este acela ca seful statului ar fi pus in pericol democratia. "Parlamentul este institutia fundamentala pentru democratie. Presedintele a adus Parlamentului grave prejudicii de credibilitate si imagine prin declaratiile denigratoare si presiunile asupra activitatii institutiei", se arata in document.
• 3) A subminat autoritatea Parlamentului, se arata la punctul trei din lista motivelor identificate de fundatie, explicatia vizand faptul ca in octombrie 2009 presedintele a desemnat ministri interimari fara aprobarea Parlamentului, incalcand Legea fundamentala si provocand un conflict de natura constitutionala.
• 4) Al patrulea motiv de suspendare este ca seful statului a incercat sa controleze activitatea legislativa a Parlamentului facand presiuni asupra parlamentarilor partidului de guvernamant in vederea sustinerii masurilor de austeritate promovate de acesta si asumate de Guvern, lucru care a dus la incalcarea principiului separatiei puterilor in stat.
• 5) Urmatorul punct al listei face referire la faptul ca presedintele a pus in pericol libertatea presei. "Deranjat de criticile la adresa sa si a Guvernului venite din partea unor jurnale si televiziuni, presedintele s-a folosit de calitatea sa de sef al CSAT si a introdus presa pe lista de vulnerabilitati in Strategia Nationala de Aparare a Tarii", se arata in document.
• 6) Al saselea motiv de suspendare identificat este numirea neconstitutionala a lui Petre Lazaroiu pentru un al doilea mandat de judecator la Curtea Constitutionala, desi judecatorii la CCR pot avea doar un singur mandat.
• 7) Al saptelea motiv pentru suspendare este, potrivit fundatiei, faptul ca Traian Basescu a fost partizan politic. "De-a lungul mandatului sau, s-a exprimat in repetate randuri cu privire la situatia din PDL, a sprijinit, a criticat si a dat sfaturi conducerii acestui partid", arata sursa citata.
• 8) Urmatorul motiv este ca presedintele a creat tensiune intre stat si societate, contribuind la divizarea tarii prin acuzatiile constante si denigrarea opozitiei politice si a unei parti a presei.
• 9) Penultimul motiv de suspendare este ca seful statului a acaparat toata puterea executiva, dand declaratii in numele Guvernului.
• 10) Cel de-al zecelea motiv este acela ca presedintele a deturnat vointa electoratului, desemnandu-l premier pe Emil Boc si ignorand propunerea de premier venita din partea partidelor parlamentare si fara a tine cont de rezultatul alegerilor.