Vicepresedintele PSD Victor Ponta a declarat pentru Mediafax, comentand afirmatiile sefului statutului privind justitia, ca monitorizarea Romaniei continua pentru ca zona politica - presedinte, premier, ministru al Justitiei, Parlament - dar si CSM, nu i-au ajutat pe magistrati, ci i-au incurcat. "Dupa patru ani, nici presedintele Traian Basescu, nici premierul Tariceanu, nici foarte multi din Parlament, nu au inteles nimic din ce trebuie facut in Justitie. Monitorizarea se face in continuare tocmai pentru ca in patru ani si presedintele Traian Basescu, si premierul Tariceanu, si in Parlament, s-a vorbit de politica, iar in judecatorii, in tribunale si in curti de apel nu s-a facut Justitie", a comentat Ponta.
El a subliniat faptul ca principalii responsabili pentru a pune la dispozitia magistratilor instrumentele de munca sunt zona politica si CSM. "Nici partea politica - presedinte, premier, ministru al Justitiei, Parlament - nici CSM, nu i-au ajutat cu nimic pe magistrati, ci doar i-au incurcat. Sa dai vina numai pe magistrati arata ca nu se intelege de fapt ce inseamna Justitie. Din pacate, si Basescu, si Tariceanu, si orice om politic trebuie sa inteleaga ca din Justitie dosarele alea - 5, 10, 15 - cu Nastase, cu nu stiu ce politicieni - reprezinta doar o foarte mica parte din ce inseamna cu adevarat Justitie. Ei vorbesc numai de alea, vad Justitia numai ca pe o chestie de rafuiala politica: cine vine la putere ii face celuilalt dosare, dar nu s-au preocupat absolut deloc in acesti patru ani de ceea ce inseamna doua milioane de dosare si patru milioane de romani care se judeca in acest moment in instanta si nu isi gasesc dreptate", a adaugat vicepresedintele PSD.
Intrebat daca are ceva punctual sa ii reproseze presedintelui Traian Basescu, Ponta a raspuns: "Categoric. Si lui si premierului Tariceanu, pentru ca au venit in 2004 cu o poveste de anticoruptie cu care, de fapt, au oprit o reforma care incepuse in Justitie. Greu, asa cum incepuse, dar incepuse in 2003 - 2004. Si in patru ani nu s-a facut in Romania Justitie, s-a facut doar opereta si rafuiala politica", a precizat Ponta.

Vicepresedintele PSD a aratat, de asemenea, ca este necesar ca politicienii sa nu-si mai dea cu parerera despre justitie, pentru a se face intr-adevar Justitie in Romania. "Sper ca acest lucru sa se intample cu urmatorul guvern PSD. Dar chiar daca nu va fi guvern PSD, orice guvern va fi, va trebui sa nu mai asculte nici pe Basescu, nici pe Tariceanu, nici pe alti domni care vorbesc doar de coruptia politicienilor, ci sa se ocupe de ceea ce inseamna functionarea Justitiei", a conchis Ponta.
Presedintele Traian Basescu a declarat duminica, in discursul rostit de Ziua Justitiei, ca magistratii puteau face romanilor un cadou frumos, incetarea monitorizarii Romaniei de catre UE, dar, din pacate, rezultatul muncii acestora este ca monitorizarea va continua.