Agerpres: Ponta: Posibilitatea ca Blaga sa-si reia functia de presedinte al Senatului inainte de alegeri ar fi "ceva de ras"

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri ca nu vede rostul contestarii hotararii de revocare a liderului democrat-liberal Vasile Blaga de la sefia Senatului, iar posibilitatea ca acesta sa isi reia functia i se pare "ceva de ras", avand in vedere ca dupa alegerile din 9 decembrie legislativul va avea o alta componenta si conducere.
"Tot CCR, aceeasi CCR, aceiasi noua judecatori au spus foarte clar un lucru cu care eu sunt de acord, ca acele hotarari ale Parlamentului care afecteaza drepturi fundamentale, cum ar fi dreptul de vot sau retragerea cetateniei cuiva, acestea sunt supuse controlului de constitutionalitate si asta e corect. Tot CCR a spus acum doua luni ca hotararile cu caracter intern, de numiri de persoane, nu se ataca la Curte", a spus Victor Ponta la RTV.
In plus, a adaugat el, posibilitatea ca fostii presedinti democrat-liberali ai Camerei Deputatilor si Senatului - Roberta Anastase si Vasile Blaga - sa-si reia functiile este "de ras". "Dincolo de aceasta regula din punct de vedere politic, ca isi reiau Blaga sau Anastase o luna functia cred ca nu poate fi decat ceva de ras pentru cei de la PDL. Avem alegeri pe 9 decembrie. Noul parlament isi va alege noii presedinti apartinand majoritatii", a punctat premierul.
El nu a exclus posibilitatea ca liderul liberal Crin Antonescu sa isi mentina functia de presedinte al Senatului dupa scrutinul legislativ. "Este foarte posibil, dar nu stiu daca isi doreste acest lucru", a adaugat Ponta, precizand ca Antonescu nu vrut in mod special aceasta functie.
In context, el si-a exprimat speranta ca in 2013 Constitutia sa fie modificata, astfel incat sa se evite situatia in care CCR ia decizii contradictorii de la o zi la alta. "Au fost multe cazuri in care CCR si-a incalcat propriile decizii si atunci trebuie sa fixam lucrurile acestea in Constitutie, ca sa nu mai ramana la interpretarea CCR".
Ponta a mai spus ca o revizuire a legii fundamentale in 2013 nu ar constitui "un atac" la presedintele Traian Basescu, avand in vedere ca acesta isi termina mandatul in 2014.
Curtea Constitutionala a decis miercuri ca legea care aproba ordonanta de urgenta referitoare la competentele CCR este neconstitutionala, dupa ce a admis sesizarea PDL.
Grupul senatorilor PDL a depus vinerea trecuta, la Curtea Constitutionala, o noua sesizare cu privire la Hotararea Parlamentului de revocare a lui Vasile Blaga din functia de presedinte al Senatului. PDL a mai depus o sesizare pe tema revocarii lui Blaga de la sefia Senatului, dar aceasta a fost respinsa de CCR.