Conservatorii inca mai fac analize matematice pentru locale

In timp ce alte formatiuni politice nu numai ca si-au pregatit candidatii pentru alegerile locale din acest an, ba chiar le-au facut si lansarile oficiale in cursa pentru Primarie sau Consiliul Judetului, Partidul Conservator inca mai stabileste prioritati si analizeaza posibili candidati.

Astfel, presedintele Organizatiei Judetene a PC, Eugen Durbaca a anuntat ca inca nu s-a hotarat spre care dintre cele doua functii se va indrepta, dar, din cate am observat cauta candidat pentru a-l arunca in cursa pentru Primarie, ceea ce ne duce cu gandul ca actualul sef al Consiliului Judetului si-ar mai dori inca un mandat la carma acestei institutii.

Chiar si asa, Durbaca spune ca abia la finele saptamanii viitoare vom sti cu exactitate care vor fi candidatii PC pentru Primarie si pentru CJ, perioada in care va incerca sa-l determine pe conservatorul pe care-l vede numai bun pentru fotoliul de primar sa accepte oferta de a candida pentru aceasta functie. Mai mult, Durbaca spune ca, daca persoana pe care o vizualizeaza pentru Primarie nu va accepta sa candideze are si o persoana de rezerva, dar careia nu-i da asa multe sanse in cursa din luna iunie. Singura certitudine relatata de Eugen Durbaca a fost faptul ca lansarea oficiala a celor doi candidati PC pentru locale se va face in perioada 25 aprilie - 5 mai, iar la eveniment si-a anuntat prezenta si conducerea centrala a partidului, chiar daca nu se stie daca lansarea va fi una regionala sau doar locala. (M. T.)

Migratia personalului medical nu e de speriat

Aceasta este concluzia la care a ajuns medicul liberal Dumitru Cristea, care a amintit ca la ultima dezbatere la care au participat mai multi medici galateni s-a abordat aceasta problema a migratiei fortei de munca din domeniul medical, dar nu s-au prezentat cifre clare care sa arate exact cum sta situatia in acest sector. Medicul liberal spune ca, desi ar trebui sa ne ingrijoreze fenomenul migratiei personalului din domeniul medical, si crede in incurajarea tinerilor din acest sistem de a ramane sa-si desfasoare activitatea acasa, totusi procentul cadrelor medicale galatene care au decis sa plece peste hotare este destul de scazut, in comparatie cu cel al altor orase, ba chiar cu cel al altor tari.

"Va spun foarte sincer, Colegiul Medicilor din Romania a facut un studiu privind migratia medicilor din Romania, impreuna cu un grup de medici si de statisticieni, pe baza unor date culese de la Ministerul Sanatatii, de la Casa de Asigurari de Sanatate, de la centrul de Studii, de Strategie si Statistica Medicala si au reusit sa scoata o lucrare din care reiese urmatorul lucru: la ora actuala, Romania este una dintre tarile europene aflate la coada clasamentului privind numarul de medici pre cap de locuitor. Deci avem nevoie in continuare de medici. In topul migratiei, cei mai multi medici au migrat nu din Romania ci din Bulgaria, sau alte tari foste comuniste. In Galati, la migratia medicilor si personalului sanitar stam bine, pentru ca suntem undeva la coada, daca in Iasi sau in Timis au migrat cateva sute de doctori si cateva mii de asistente, din Galati au plecat 14 medici si vreo 320 de asistente si suntem sub 1%", a spus Dumitru Cristea.

Totodata, liberalul spune ca, in urma unui sondaj facut pe un numar de 100 de medici, s-a aratat ca nu comunitatea sau salariile mici determina cadrele medicale sa migreze, ci faptul ca nu-si pot exercita meseria in conditiile in care ar putea sa lucreze cu tehnica si cu beneficiile sistemului sanitar din alte tari ale UE. (M. T.)