Codul Rutier mentioneaza strict situatiile in care oamenii legii pot sa incalce regulile de circulatie: atunci cand se deplaseaza in actiuni de interventie sau in misiuni care au caracter de urgenta.

Avalansa de sesizari sosite pe adresa redactiei noastre din partea cititorilor, cu privire la modalitatea in care politistii, in general, iar cei doljeni, in special, inteleg sa respecte regulile de circulatie ne face sa credem ca sunt necesare anumite precizari. In primul rand, trebuie mentionat ca politistii, jandarmii, pompierii, echipajele de ambulanta au dreptul - prin lege - sa incalce normele rutiere. Oamenii legii se simt chiar deranjati de faptul ca au devenit tinta cetatenilor, care ii filmeaza in trafic atunci cand incalca legea justificat, aflandu-se in misiune. Normele stabilesc insa clar cand pot sa o faca si cand au (sau nu au) prioritate de trecere. De aceea am decis sa reamintim principalele reglementari legale in acest sens, nu doar pentru cetatenii obisnuiti, ci si pentru cei platiti de la buget ca sa aplice si sa respecte ei insisi legea.

Girofaruri rosii ori albastre

Mai intai, trebuie sa amintim normele privind semnalele speciale de avertizare luminoasa montate pe autovehiculele oficiale. Art. 32 din Codul Rutier mentioneaza ca, atunci cand vad girofaruri de culoare rosie, soferii celorlalte masini sunt obligati sa traga pe dreapta "cat mai aproape de marginea drumului", iar lumina albastra ii obliga pe participantii la trafic "sa acorde prioritate de trecere". Lumina galbena doar ii avertizeaza pe soferi sa circule cu atentie.
Acelasi articol mentioneaza ca doar politia si pompierii sunt autorizati sa foloseasca semnalele speciale de avertizare cu lumina rosie, iar luminile albastre pot fi utilizate de autovehiculele apartinand politiei, jandarmeriei, politiei de frontiera, Serviciului de Ambulanta sau Medicina Legala, Protectiei Civile, de cele ale Ministerului Apararii care insotesc coloane militare, ale unitatilor speciale ale SRI si SPP, Administratiei Nationale a Penitenciarelor, precum si de autovehiculele de serviciu ale procurorilor, atunci cand se deplaseaza in actiuni de interventie sau in misiuni care au caracter de urgenta.

Incalcarea legii, in caz de misiune urgenta

Regimul de circulatie prioritara este reglementat insa de art. 61, alin. 2, potrivit caruia conducatorii autovehiculelor ce au dreptul sa utilizeze girofaruri rosii sau albastre (politia, jandarmeria, pompierii, ambulanta etc.) "pot incalca regimul legal de viteza sau alte reguli de circulatie, cu exceptia celor care reglementeaza trecerea la nivel cu calea ferata". Alin. 1 din acelasi articol mentioneaza insa ca autovehiculele respective au prioritate de trecere doar "atunci cand se deplaseaza in actiuni de interventie sau in misiuni care au caracter de urgenta".
O precizare asemanatoare apare si in art. 91 din Regulamentul de aplicare a noului Cod Rutier, aprobat prin Hotararea de Guvern nr. 1391 din 4 octombrie 2006. Acest text de lege mentioneaza ca utilizarea mijloacelor speciale de avertizare luminoasa si sonora este permisa "numai daca interventia sau misiunea impune urgenta". Altfel nu!
Cu alte cuvinte, un politist poate, spre exemplu, sa-si lase masina pe trecerea de pietoni atunci cand se afla intr-o actiune de interventie sau intr-o misiune urgenta - trebuie sa opreasca si sa verifice alt vehicul, sa aplaneze un conflict, sa aresteze pe cineva ori alte situatii similare. Altfel, insa, politistul, jandarmul, militarul, procurorul ori angajatul de la SRI sau SPP trebuie sa se supuna regulilor de circulatie, ca orice alt cetatean.

Prioritate, numai cu sirena

Potrivit legii, autovehiculele purtatoare de girofaruri rosii sau albastre trebuie sa fie echipate si cu mijloace speciale sonore de avertizare (sirena). Dupa cum se mentioneaza in art. 61 din Codul Rutier, politia, ambulanta, jandarmeria, pompierii, pentru a avea prioritate de trecere atunci cand se deplaseaza in actiuni de interventie sau in misiuni care au caracter de urgenta, "trebuie sa aiba in functiune semnalele luminoase si sonore".
O prevedere asemanatoare se gaseste si in art. 91 din Regulamentul de aplicare a Codului Rutier, unde se arata, la alin. 2, ca "semnalele mijloacelor de avertizare luminoasa pot fi folosite si fara a fi insotite de cele sonore, in functie de natura misiunii ori de conditiile de trafic, situatie in care autovehiculul respectiv nu are regim de circulatie prioritara". Totodata, prin alin. 3, "se interzice utilizarea semnalelor mijloacelor de avertizare sonora separat de cele luminoase".
Cu alte cuvinte, o masina a politiei sau jandarmeriei, ori o ambulanta care are in functiune doar girofarul nu are prioritate. Ca sa aiba prioritate, trebuie sa foloseasca atat girofarul, cat si sirena si, mai ales, trebuie sa se afle "in actiuni de interventie sau in misiuni care au caracter de urgenta".
Desigur, bunul-simt il poate determina pe sofer sa se lase depasit de politie sau de ambulanta, chiar daca acestea nu sunt in misiune urgenta...