Ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat ieri ca masurile anticriza, realizate in urma consultarii mediului de afaceri, nu sunt "batute in cuie", iar guvernul isi propune sa isi coordoneze masurile de relansare a economiei cu cele luate la nivel european. "Vrem sa ne coordonam masurile cu cele luate la nivel european prin planul de redresare economica. Am reusit sa realizam programul anticriza in urma consultarii cu mediul de afaceri, fara sa consideram aceste masuri batute in cuie", a spus Pogea, la un seminar despre asteptarile companiilor in moment de criza.
Guvernul a luat mai multe masuri anticriza, cea mai importanta constand intr-un pachet de fonduri pentru investitii in valoare de zece miliarde de euro. Pe 20 martie, prim-ministrul Emil Boc a declarat ca guvernul isi propune sa faca o prima evaluare a efectelor planului anticriza.
Ministrul finantelor a mai spus ieri ca masurile luate de guvern pe termen scurt nu trebuie sa produca derapaje sau sa afecteze calendarul de aderare la zona Euro, iar tinta de adoptare a monedei europene in 2014 se mentine, ceea ce presupune intrarea in Mecanismul Ratelor de Schimb (ERM 2), anticamera zonei Euro, in 2012.
Guvernul si-a propus, prin programul de convergenta, adoptarea monedei euro in 2014, insa Romania trebuie sa indeplineasca pana in 2012 o serie de conditii legate de inflatie, dobanzi, deficit bugetar, datorie publica si curs de schimb.
Pogea a mentionat ca guvernul va crea in timp mai multe facilitati pentru mediul privat, dand ca exemplu intentia de a reduce parafiscalitatea intr-un timp foarte scurt. Ministrul finantelor a mai spus ca sunt multe intreprinderi mici si mijlocii care nu au capacitatea de a plati imprumuturile ca marile companii si ca este normal sa existe fondul de garantare si contragarantare pentru cei care doresc sa-si continue proiectele.
Multe taxe si tarife vor fi reduse si comasate

Multe taxe si tarife vor fi reduse si comasate, iar masura de reducere a poverii administrative va avea loc foarte rapid, a declarat ieri ministrul finantelor, Gheorghe Pogea. "Este nevoie de reducerea parafiscalitatii. Multe taxe si tarife vor fi reduse si comasate. Nu discutam ca trebuie sa platesti 30 de lei, ci de timpul pe care o persoana fizica sau o companie il pierde pentru plata acestora", a explicat Pogea. Ministrul finantelor a mai subliniat ca guvernul urmareste limitarea contractiei economiei, generata in principal de sectorul privat. "Dorim sa intervenim mai mult ca oricand pentru limitarea contractiei economiei, determinata in principal de sectorul privat, care genereaza peste 70% din componenta valorii adaugate brute", a spus Pogea. In acest sens, un rol important il are "investitia publica masiva in economie, singura in masura sa compenseze scaderea sectorului privat", a mai precizat ministrul finantelor.