Raportul Curtii de Conturi pe 2004 constata ca PNL si PUR (actualul PC) au incasat donatii peste limita admisa in cursul anului 2004, an electoral.
Astfel, la capitolul finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale, Curtea de Conturi arata ca principalele abateri constatate sunt inregistrate in legatura cu respectarea prevederilor Legii nr. 43/2003. In total, partidele politice au primit in 2004 donatii in valoare de 11.083,6 milioane de lei (1.108.360 RON). "In urma controlului efectuat, au fost identificate doua cazuri de nerespectare a limitelor impuse de lege, respectiv la Partidul National Liberal si Partidul Umanist din Romania, care au incasat in 2004 donatii peste limita admisa in suma de 76,5 milioane de lei (7.650 RON), respectiv 500 de milioane de lei (50.000 RON). Din informatiile furnizate de autoritatile fiscale, au fost identificate 83 de persoane juridice care, la data efectuarii donatiilor, inregistrau obligatii restante fata de bugetul statului si bugetul asigurarilor sociale de stat", se arata in raportul Curtii de Conturi.
Din totalul sumei donatiilor - 11.083,6 milioane de lei - donatiile efectuate de aceste societati insumeaza 9.785,2 milioane de lei si au fost distribuite in principal catre PUR (4.735 milioane), PSD (3.277 milioane) si PNL (1.356 milioane). De asemenea, exista trei cazuri in care donatiile au fost primite si utilizate fara sa fi fost mai intai declarate Curtii de Conturi.
Este vorba despre PUR, cu o suma de 55 de milioane, in perioada campaniei electorale pentru alegerile locale, de PNL - 36 de milioane, din care 26 de milioane la filiala Cluj si 10 milioane la filiala Vrancea, dupa inceperea campaniei electorale pentru alegerile locale, si PRM, filiala Mehedinti, cu donatii de 147,9 milioane de lei utilizate in timpul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare.
Curtea de Conturi a constatat si existenta unor incalcari ale restrictiei in ceea ce priveste donatiile inacceptabile (facute de autoritati publice, institutii publice, regii autonome, companii nationale, societati comerciale sau societati bancare cu capital integral ori majoritar de stat, sindicate, fundatii, asociatii), care ar trebui sa intre automat in bugetul de stat. (A.M.)