Protocolul Aliantei PNL-PD ar putea prelungi termenul de valabilitate al Protocolului pe care cele doua partide l-au incheiat in septembrie 2003. De altfel, presedintele PNL, premierul Calin Popescu Tariceanu, a declarat ca partidul pe care il reprezinta si PD vor incepe discutiile pe aceasta tema, in conditiile in care Protocolul, dupa cum se stie, are un termen de valabilitate pana in 2008. Mai mult, Tariceanu afirma ca doreste ca Alianta sa functioneze asa cum este prevazut in Protocolul incheiat intre PNL si PD si ca liberalii nu au facut o alianta conjuncturala cu democratii.
La randul sau, vicepresedintele liberal la nivel national, senatorul Puiu Hasotti, a declarat, pentru „Replica” de Constanta ca „atata vreme cat Alianta functioneaza in parametri normali, o prelungire a Protocolului este de luat in seama”. De asemenea, senatorul Puiu Hasotti a precizat, in acest context, ca nu trebuie confundate disensiunile dintre anumite persoane si ceea ce inseamna relatia dintre cele doua partide. In plus, din punctul de vedere al parlamentarului PNL, „nici unul din cele doua partide nu poate lua separat cat PSD si noi nu dorim ca primul ministru al Romaniei sa fie pesedist. De aceea, noi - PNL si PD - trebuie sa acceptam sa colaboram”, a declarat Hasotti, adaugand, ca o concluzie: „Sunt de acord sa ne gandim si sa discutam prelungirea Protocolului, avand in vedere alegerile din 2008”.

Sub nici o forma, PNL nu ia in calcul vreo intelegere cu PSD

La fel ca si colegul sau Bogdan Olteanu, Puiu Hasotti a tinut sa sublinieze faptul ca PNL nu este interesat, sub nici o forma, de nici o intelegere cu PSD. Totdata, liberalii sustin ca nici PNL si nici un alt partid din Coalitie nu a propus si nici nu a initiat negocieri cu Opozitia pe tema adoptarii bugetului de stat si a bugetului asigurarilor sociale pentru 2006. In ceea ce priveste problemele din interiorul PNL, senatorul PNL Puiu Hasotti este de parere ca acestea nu sunt chiar atat de grave pe cat au fost ele reflectatein presa si ca, in ceea ce ii priveste pe colegii sai care au avut anumite „iesiri” negative din punctul de vedere al partidului in public, situatia lor a fost discutata in cursul zilei de marti. Mai exact, Cristian Boureanu si Valeriu Stoica au intrat in vizorul conducerii liberale, Comitetul Executiv al PNL acceptand, la propunerea expresa a presedintelui Calin Popescu Tariceanu, ca „toti cei care mai aduc atingere imaginii partidului de acum inainte” sa fie sanctionati.