Liderii PNL si PD refuza sa mai discute public despre viitorul Aliantei. Ei sustin ca nu s-a pus problema renegocierii protocolului. In schimb, si-au amintit de integrare si raportul de tara de la sfarsitul lunii septembrie.
Dupa incercarea nereusita de a discuta problemele din Alianta intr-un cadru mai relaxat, liberalii si democratii resping ideea organizarii unei astfel de intalniri informale.
Ei sustin ca mai utile sunt dezbaterile in cadrul structurilor formale.
Desi informatii despre renegocierea protocolului au aparut inca de saptamana trecuta, liderii Aliantei continua sa nege aceasta varianta.
"Alianta functioneaza"
Purtatorul de cuvant al PNL, Varujan Vosganian, a declarat ieri ca intalnirea programata pentru luni seara a fost anulata "pentru ca a starnit prea multa valva si s-ar fi transformat intr-o intalnire cu presa".
Intrebat daca intalnirea va fi reprogramata in perioada urmatoare, senatorul liberal a spus ca nu s-a stabilit nimic in acest sens. El a adaugat ca important este ca structurile formale ale celor doua partide sa se reuneasca.
Alta intrebare este aceea daca se poate spune ca Alianta functioneaza. "Din moment ce ne intalnim, inseamna ca functioneaza", a raspuns Vosganian.
"Nu negociem nimic"
Discutii au avut loc pana la urma doar in cadrul CNC. La finalul intrevederii, purtatorul de cuvant al Aliantei, democratul Adriean Videanu, a afirmat ca PNL si PD nu negociaza nimic. "Nu negociem nimic. Ne concentram doar pe proiectele legislative privind integrarea europeana, pentru ca avem un angajament comun", a declarat Videanu.
El a spus ca discutiile de la sedinta CNC s-au concentrat pe prioritatile legislative din sesiunea parlamentara pe care Alianta si le asuma: Legea Agentiei Nationale de Integritate, Legea Curtii de Conturi, Legea Societatilor Comerciale si Ordonanta de Privatizare a BCR. De asemenea, presedintele executiv al PD a mai spus ca s-a convenit ca in sedinta de guvern din aceasta saptamana sa fie finalizate legile sigurantei nationale.
"Protocolul exista, este Biblia noastra"
La randul sau, liberalul Gheorghe Flutur a spus ca prioritatile imediate ale Aliantei sunt legate de programul de guvernare si de integrare in UE. "In ceea ce priveste protocolul Aliantei D.A., vreau sa va spun ca subiectul ramane inchis. Protocolul exista, este Biblia noastra", a declarat vicepresedintele liberal, infirmand informatiile privind posibila renegociere a protocolului dintre liberali si democrati.
Neintelegerile din teritoriu ajung intr-o comisie mixta
CNC a decis chemarea la ordin a tuturor filialelor-problema, mentionand ca numarul acestora nu este foarte mare. "Am luat hotararea sa chemam acele filiale-problema la ordin pentru a le atentiona acolo unde nu sunt intelegeri", a spus Flutur. De medierea acestor probleme se va ocupa o comisie mixta, formata din patru persoane - doua de la PNL si doua de la PD. Intrarea in vigoare a legii privind migratia alesilor locali a produs neintelegeri intre democratii si liberalii din teritoriu. In mai multe filiale, printre care si cele din Prahova si Arad, liberalii au anuntat ca vor sa rupa protocolul, pentru ca PD le-a santajat alesii locali sa se mute la ei in partid.