La mai bine de o luna si jumatate de la investirea Guvernului Tariceanu, liderii celor patru partide care au ocupat portofoliile in Palatul Victoria, PNL, PD, UDMR si PUR, au semnat abia ieri acordul de colaborare dintre formatiunile politice ale coalitiei rezultate in urma alegerilor din 2004.

Amanat de mai multe ori in ultimele zile si pus sub semnul intrebarii din cauza “oscilatiilor“ politice ale umanistilor, protocolul de colaborare a coalitiei aflate la putere a fost semnat ieri, la Palatul Parlamentului, de catre liderii PNL, PD, UDMR si PUR - Calin Popescu-Tariceanu, Emil Boc, Markó Béla si Dan Voiculescu. “Protocolul prevede, in linii mari, modalitatea de colaborare politica, de luare a deciziilor in asa fel incat actuala coalitie sa functioneze intr-o maniera eficienta“, a explicat premierul Tariceanu. El a spus, totodata, ca “aceasta coalitie permite asigurarea stabilitatii politice din Romania de care avem nevoie“. Si liderul PUR, Dan Voiculescu, a apreciat ca semnarea protocolului reprezinta “un act de normalitate, prin faptul ca am pus deasupra intereselor de partid interesele Romaniei“.

Consilii, comitete si comitii...

Documentul prevede ca, in cazul unor puncte de vedere diferite intre reprezentantii partidelor membre ale coalitiei, acestia nu vor lansa atacuri publice impotriva unor colegi, iar punctele de vedere vor fi discutate in forurile coalitiei.
In plus, partidele membre ale colitiei se angajeaza sa nu initieze sau sa accepte trecerea de la un partid la altul a membrilor acestora.
Prin protocol se infiinteaza o serie de organisme de conducere ale coalitiei, printre care Consiliul National al Coalitiei, Consiliul Judetean al Coalitiei (si al Municipiului Bucuresti - n.r.), Consiliul Parlamentar al Coalitiei si Comitetul Guvernamental al Coalitiei, ultimul format din prim-ministru si vicepremieri. Fiecare organism astfel creat ia decizii in sfera sa de actiune, de regula prin consens, potrivit liderului PNL, Calin Popescu-Tariceanu. Toti parlamentarii apartinand coalitiei sunt obligati sa sustina initiativele Guvernului coalitiei si sa voteze pentru investitura Guvernului propus de coalitie.
CNC-ul coalitiei este forul care stabileste, prin negocieri, ponderea partidelor in Guvern, precum si numarul si competentele ministerelor. Repartizarea portofoliilor se negociaza in CNC cu participarea premierului desemnat. Textul mai prevede ca primul-ministru reprezentand coalitia poate fi inlocuit, cu respectarea procedurilor constitutionale in vigoare, numai prin decizia CNC, in baza acceptarii propunerii alternative a unei alte persoane.