Democrat-liberalii, printr-o rezolutie adoptata in unanimitate in biroul permanent national, s-au declarat indreptatiti sa solicite postul de premier intr-un guvern sprijinit de PD-L, PNL, UDMR, minoritati si independentii din parlament. In sedinta Delegatiei Permanente, PNL a decis sa negocieze cu toate partidele si l-a propus pe Crin Antonescu prim-ministru.
PD-L a sustinut ca este necesara constituirea unei majoritati parlamentare in care sa intre PD-L, PNL, UDMR, grupul minoritatilor nationale si grupul parlamentarilor independenti. "PD-L are temeiul politic legal si moral sa solicite functia de prim-ministru pentru PD-L. Desemnarea primului-ministru apartine presedintelui Romaniei, dar credem ca din acest punct de vedere lucrurile nu mai pot astepta, deciziile trebuie sa fie luate. Asteptam forma finala a deciziei Curtii Constitutionale de validare a alegerilor prezidentiale si politicienii trebuie sa ia o decizie pentru sustinerea guvernului care trebuie sa intre imediat in activitate", se spune in rezolutia adoptata ieri. Presedintele PD-L, Emil Boc, a precizat ca rezultatele de la alegeri indreptatesc partidul sa solicite presedintelui Romaniei ca postul de premier sa-i revina. "Postul de prim-ministru nu se negociaza pentru ca PD-L are dreptul politic si moral sa pretinda pozitia de prim-ministru, avand in vedere rezultatele de la alegerile parlamentare si cele de la alegerile prezidentiale", a declarat Boc. Intrebat cum comenteaza faptul ca liberalii cer in continuare ca premierul sa fie un independent, liderul PD-L a raspuns: "Partenerii de la PNL sunt asteptati, dar nu si rugati. Pozitia noastra este foarte clara: dorim o majoritate consistenta, solida, de dreapta". Intrebat daca ar accepta un nou mandat de prim-ministru in cazul in care Traian Basescu i-ar cere acest lucru, Boc a raspuns: "N-am discutat astazi nume pentru ca si noi asteptam astazi validarea alegerilor prezidentiale. Dupa ce se vor valida alegerile prezidentiale, vom discuta si nume".

Antonescu, propunerea de prim-ministru a libe-ralilor

La finalul sedintei conducerii largite, PNL a decis ca va negocia cu toate partidele formarea guvernului, excluzand ferm un guvern in jurul PD-L. Decizia a fost luata in Delegatia Permanenta a PNL, cu o larga majoritate. Echipa de negociere este formata din: Crin Antonescu, Radu Stroe, Relu Fenechiu, Ludovic Orban si Varujan Vosganian. In cazul in care functia de sef al guvernului va reveni PNL, Crin Antonescu este propunerea liberalilor pentru functia de prim-ministru. "PNL isi afirma disponibilitatea de a discuta, de a intra intr-o coalitie de guvernare", a anuntat Crin Antonescu. "Guvernul este expresia vointei poporului, nu a vointei presedintelui", a completat liderul liberal. Antonescu a mai anuntat ca PNL va negocia cu toate partidele, inclusiv cu PD-L, dar respinge ideea ca guvernul poate fi construit in jurul PD-L, chiar daca Traian Basescu va fi validat presedinte. "Faptul ca Traian Basescu castiga mandatul nu inseamna ca PD-L ii revine sarcina sa formeze guvernul", a spus Antonescu. Acesta a anuntat ca exista doar doua posibilitati in care PNL intra in guvern: cu prim-ministru din partea PNL sau cu un prim-ministru - o personalitate de care sa fim convinsi ca poate asigura echilibrul politic al Romaniei.

Tariceanu: Nu cred ca se poate accepta o formula cu premier PD-L

La iesirea de la sedinta Delegatiei Permanente a PNL, fostul premier Calin Popescu Tariceanu a afirmat ca "este prematur sa luam acum decizia de a intra intr-o coalitie sau alta. Trebuie sa avem discutii cu toate partidele". Acesta a adaugat ca, din punctul sau de vedere, nu poate fi acceptata o varianta cu un premier PD-L. "Cred ca intr-o tara moderna si democratica trebuie sa avem in vedere intotdeauna un concept fundamental, care este acela de echilibrare si control reciproc al puterilor in stat. Ma refer la nivel institutional si alt concept de impartire a puterii intre factorii de decizie si intre fortele politice reprezentate in parlament. Atata vreme cat nu exista o forta politica, un singur partid, care sa aiba majoritatea absoluta si care sa poata pretinde ca reprezinta vointa majoritara, atunci formula politica trebuie sa acomodeze toate aceste tendinte printr-o solutie elastica si diplomatica", a spus Tariceanu.