Stolojan a anuntat ieri formarea Partidului Liberal Democrat. Printre sustinatorii acestuia se afla 28 de parlamentari ai PNL.
In plin scandal intre PNL si PD, platformistii anunta ca renunta la orice dialog cu actuala conducere liberala si ca pun bazele unui nou partid. Iar principalii aliati ai noii formatiuni vor fi democratii. "PD este aliatul si partenerul nostru", a spus Theodor Stolojan. El a adaugat ca se considera parte a Aliantei D.A., pentru ca atat el, cat si alti "platformisti" au fost cei care au pus bazele acestei asocieri. De altfel, democratii si-au exprimat public intentia de a incepe convorbiri cu initiatorii platformei liberale, pornind tocmai de la acest argument invocat de Stolojan.
"Asistam la decesul PNL"
Fostul consilier prezidential a sustinut ca a decis sa renunte la restructurarea din interior a PNL, intrucat actuala conducere, in frunte cu Tariceanu, "a desfiintat platforma liberala si a recurs la politica agresiva de excluderi din partid a celor care sustineau proiectul nostru".
"In schimb, componenta liberalo-petroliera a crosetat prin subteranele politicii un concubinaj cu PSD si cu PC. Cu alte cuvinte, conducerea centrala a tradat Alianta D.A., i-a tradat pe membrii sai, pe simpatizantii liberali", a mai spus Stolojan. El a adaugat ca, in acest moment, "asistam la decesul PNL, deces semnat de Tariceanu, Bogdan Olteanu, Ludovic Orban si altii ca ei".
In opinia senatorului Gheorghe Flutur, aparitia PLD este "un pas inainte pentru a salva liberalismul". Actul de initiere a noii formatiuni a fost semnat, printre altii, de 20 de deputati si opt senatori care oficial sunt membri ai PNL. Flutur sustine ca acestia isi vor da demisia din partidul pe listele carora au fost alesi, la inceputul anului viitor, atunci cand va fi inregistrat la tribunal PLD.
De asemenea, Flutur a afirmat ca alaturi de ei se mai afla opt organizatii judetene si peste 11.500 de membri ai PNL. Si toti declara ca principalul adversar politic este Partidul National Liberal. Explicatia lui Flutur pentru aceasta situatie este aceea ca exista o ruptura intre conducerea centrala si baza partidului.
"Realitatea virtuala" a devenit o certitudine
Saptamana trecuta, platformistii au negat ca iau in calcul formarea unui nou partid liberal si chiar pareau deranjati de o asemenea ipoteza. "Speculatiile facute in legatura cu infiintarea unui nou partid liberal de catre sustinatorii platformei liberale constituie o realitate virtuala. Deocamdata, insa, nu am renuntat la obiectivul de a recupera PNL. Este primul scenariu pe care il avem in vedere. Celelalte scenarii sunt simple ipoteze de scoala", declara, la momentul respectiv, Valeriu Stoica.
O opinie similara a exprimat si Gheorghe Flutur. Dupa fix o saptamana, declaratiile au fost altele. Si aceasta in conditiile in care in cele sapte zile situatia dintre platformisti si conducerea liberala nu a inregistrat schimbari majore. Au fost insa divergente majore intre PNL si PD. Iar platformistii se declara aliati ai democratilor.
Boc: PD va colabora cu partidul lui Stolojan
"Cat timp vor ramane de aceeasi parte a baricadei, vom avea in ei un partener de discutii si dialog", a spus Emil Boc. El sustine ca o colaborare cu PLD este necesara pentru asigurarea unei stabilitati politice si guvernamentale si pentru conservarea electoratului Aliantei D.A.