Cristian Tudor Popescu publica in Gandul articolul cu titlul "Presedintele jucator, antrenorul Nationalei?", pe care il puteti citi in continuare.
'Presedintele Basescu pare ca vrea sa se aseze sub semnul Istoriei. De luni de zile nu a mai intervenit in luptele politice, lasa guvernul Boc sa fie mursecat de opozitie, sindicate si presa, incearca sa-si compuna o agenda consistenta de politica externa, de interes direct pentru Romania: returnarea datoriei Rompetrol de catre Kazmunaigaz, metroul finantat de japonezi, intarirea legaturilor cu conducerea necomunista a Moldovei. Pare ca nu mai doreste sa fie un presedinte jucator, ci antrenorul Nationalei.
In aceasta ipoteza, invitarea gruparii "independentilor" la discutiile cu reprezentantii partidelor parlamentare pe tema modificarii Constitutiei proba exact contrariul: ca dl. Basescu nu se poate desprinde de bumbaceala politica intre partide, ca nu se poate situa la nivelul chestiunilor de interes national, asa cum pretinde.
"Independentii" inca nu s-au constituit ca partid, Partidul Traseistilor, cum cred ca se va numi, avand ca simbol o posetica de umar cu curelusa lunga. Ei nu pot fi cuprinsi in formula oficiala de invitatie de la Cotroceni: "consultari cu partidele si formatiunile politice reprezentate in Parlamentul Romaniei". Notiunea de grup parlamentar este fara nici o relevanta la nivel national, tine de bucataria interna a Parlamentului. Prezenta "independentilor" este rezultatul dorintei personale a d-lui presedinte, stapanul lor politic. Tocmai de aceea, o miscare politica si diplomatica de nivel superior ar fi fost neinvitarea lor acum de catre presedinte, ci cand vor fi devenit partid.
Ce s-a intamplat este, fireste, joc politic: era de presupus ca PNL si PSD se vor ridica de la masa, refuzand sa-i legitimeze in felul acesta pe fostii lor membri de pana mai ieri. Daca am fi fost pe vremea guvernului Tariceanu, dl. Basescu iesea si infiera incapacitatea PNL si PSD de a-si depasi orgoliile, desconsiderarea interesului national, refuzul dialogului, urmarind sa castige niste puncte la electorat. Acum, dupa ce, aidoma unui boxer care a stat prea mult dincoace de corzile ringului, a trimis din reflex niste crosee catre d-nii Antonescu si Ponta, pe care i-a separat de propriile partide (n-a spus ca PSD si PNL au plecat) si intre ei, umilindu-l pe Ponta prin plasarea lui de vreo trei ori la rand la remorca lui Antonescu, dl presedinte a facut un pas inainte spre conditia de antrenor al Nationalei reinvitand PSD si PNL la consultari separate.
Dar si un pas inapoi, precizand ca va continua sa-i cheme si datile urmatoare pe traseisti, gest prin care presedintele intra in contradictie cu sine insusi. D-sa sustine ferm reducerea numarului de parlamentari. Asta, fireste, nu ca scop in sine, ci pentru reformarea, imbunatatirea clasei politice. Dar, atunci, cum poate incuraja traseismul, care e una dintre plagile vietii politice romanesti coborate la nivel de tejghea in ultimii 20 de ani? Crede dl presedinte ca poporul ar aproba prin referendum lichidarea traseismului cu o majoritate mai putin covarsitoare decat in cazul imputinarii parlamentarilor?
In fine, si un aspect omenesc. N-am putut sa nu surad cand l-am vazut pe dl Basescu cum nu se mai dezlipea de microfon, cum lungea vorba asteptand si alte intrebari degeaba ale jurnalistilor. Parca era Ion Iliescu la congresul PSD dupa ce s-a declarat "brand" capitalist. In mod evident, "viata politica discreta" pe care anunta dl presedinte ca o va duce nu-i face bine la sanatate.'