DeCeNews: INTERVIU: Gheorghe Stefan, Pinalti: PDL este un brand pierzator. Adrian Radulescu: Este timp sa schimbam tendinta descrescatoare a PDL
Victoria PDL la alegerile de duminica, din Colegiul 6 de la Neamt, a fost una contrara tendintei partidului in randul electoratului. O recunosc atat proaspatul deputat Adrian Radulescu, cat si Gheorghe Stefan, presedintele PDL Neamt. Acestia vorbesc, intr-un interviu acordat in exclusivitate pentru dcnews.ro, despre culoarea verde folosita in alegeri, despre brandul PDL sau despre efectele implicarii liderilor de la Bucuresti in campania electorala.
DeCeNews: S-a speculat sa se fuge de culoarea portocaliu. In campanie. Dumneaoastra ati folosit verde. De ce?
Adrian Radulescu: Verdele e viata, e bunastare, inseamna un alt mod de a gandi. Verdele inseamna existenta si eu am pornit de la aceasta teorie, eu fiind agricultor. E si asta o strategie...
DeCeNews: Au fost acuzatii de fraude electorale si de o parte si de cealalta. Cum comentati?
Gheorghe Stefan: Alegerile au fost normale, pentru Romania. Ala care pierde il acuza pe celalalt de frauda. Cel care castiga, suporta. E ca la fotbal: daca la un meci te defavorizeaza arbitrul, dar il castigi, nu mai zici nimic.
Ati avut emotii la aceste alegeri?
A.R. Da. Chiar destul de multe
G.S. De 11 ani, de cand sunt in politica, nu am avut emotii mai mari ca la aceste alegeri. Pentru mine au fost imprevizibile si nu am putut sa simt electoratul, pentru ca PDL si portocaliul nu mai sunt dorite de oameni. Si noi am scos in evidenta aptitudinile si valoarea candidatului.
A fost un zvon ca, dupa victoria de la Neamt, PDL si Coalitia doresc comasarea alegerilor locale cu cele legislative...
G.S. E un zvon care se pare ca de acuma nu mai e zvon. In opinia mea, un avantaj exista: nu mai avem doua campanii, ci una singura. Cheltuielile la bugetul statului sunt mai mici si in acelasi timp si cheltuielile de resuse de campanie, la partide, vor fi mai reduse. Cine spune ca nu se chleltuie bani in campania electorala peste limita oficiala, cred ca minte.
Dumneavoatra ati avut cheltuieli pentru limita legala?
G.S. Inca nu am facut calculele, dar cand o sa le facem va spunem. Este Autoritatea Electorala si este usor de verificat. Se intampla sa mai faci si erori. Se pot intampla astfel de lucruri...
Daca liderii de la PDL ar fi venit de la Bucuresti la dumneavoastra in campanie, ati mai fi castigat alegerile?
G.S. Nu cred ca ar fi influentat foarte mult lucrul asta, dar daca noi am castigat la modul asta, inseamna ca strategia noastra a fost una buna. N-as putea sa va spun ce s-ar fi intamplat daca ar fi venit liderii, poate castigam la un procentaj mai mare, poate mergeam la unul mai mic sau poate se intampla ce e mai rau. Nu putem sa stim ce ar fi fost, decat daca s-ar fi intamplat aceste lucruri.
La viitoarele alegeri, planuiti sa ii invitati pe liderii PDL de la Bucuresti in campanie?
G.S. Daca vor schimba brandul si culoarea atunci da, dar atata timp cat avem un trend negativ, si cine nu o recunoaste inseamna ca nu vrea sa daca lucrurile in realitate, nu voi face lucrul acesta.
A fost mai greu de batut candidatul USL sau trendul negativ al PDL?
G.S. Categoric, trendul negativ.
A.R. Trebuie sa intelegem ca la ceea ce inseamna acest tip de alegeri, care sunt uninominale, noi ne-am concentrat pe persoana candidatului. La votul uninominal consider ca foarte importanti sunt candidatii care se prezinta, iar alegatorii care trebuie sa aleaga intre candidati si nu intre partide. Nu partidul va face treaba, pe acel colegiu, ci alesul.
Daca ar fi fost vot pe liste, credeti ca ar fi castigat tot candidatul PDL?
G.S. Este foarte greu sa ne pronuntam, dar cred ca ar fi fost mult mai greu, daca era vot pe liste. Brandul PDL, astazi, cand vorbim, este pierzator. Trebuie sa facem o miscare politica in care sa ne asociem cu mai multe partide de dreapta si sa rebranduim partidul.
A.R. Oricum, este timp sa schimbam tendinta descrescatoare a PDL. Inca nu este tarziu sa facem din el un brand castigator.
Va asteptati la o remaniere guvernamentala in toamna aceasta?
G.S. Asta e o problema pe care trebuie sa o rezolve Traian Basescu cu Emil Boc. Dar daca ma intrebati sincer, cred ca ar trebui sa fie facuta o remaniere.
Care este atitudinea dvs fata de Emil Boc, ca premier?
G.S. Noi trebuie sa respectam institutia si persoana care se afla in pozitia de prim-ministru si de presedinte al Romaniei. Aptitudinile unui prim-ministru trebuie sa il recomande pentru functia respectiva si trebuie sa il garanteze presedintele Romaniei. Atat timp cat presedintele Romaniei il garanteaza pe domnul Boc, noi suntem alaturi de el.
Dar daca presedintele v-ar desemna pe dumneavoastra, ce ati raspunde?
G.S. As refuza. In Primul rand, imi place prea mult Piatra Neamt. In al doilea rand, consider ca este prea mare caciula. Este o functie prea grea si daca ti-o asumi in momentele astea de criza trebuie sa fii foarte puternic si foarte valoros. Sunt altii in Romania mai buni ca mine.
Domnule Stefan, e adevarat ca s-ar putea sa coordonati campania PDL la viitoarele alegeri, pe tara?
G.S. Zvonurile au fost, dar lucrurile trebuie stabilite in Biroul Permanent National. Eu pot sa fiu si doar un strateg sau sa ofer logistica pe care o am eu, la filiala Neamt, care poate fi preluata daca cei de la centru considera ca este buna. Omul cat traieste invata si logistica poate fi imbunatatita. Dar consider ca o experienta de genul asta (castigarea alegerilor de duminica - n.r.) conteaza pentru noi.