Deputatul Aurelian Pavelescu, vicepresedinte al Partidului Initiativa Nationala, dar intrat in Parlament ca membru PD, coreleaza Legea statutului minoritatilor cu problema retrocedarii bunurilor si a terenurilor impadurite, in valoare de aproape sapte miliarde de lei, care au apartinut maghiarilor pana in 1918.
El a declarat ieri ca statul roman este pe cale sa piarda bunuri imobiliare si paduri din Oradea, Timisoara, Cluj, Brasov, Harghita, Covasna etc. care au apartinut Coroanei regale ungare si statului ungar inainte de Marea Unire de la 1918. Pavelescu a anuntat ca a trimis o scrisoare Autoritatii Nationale pentru restituirea proprietatilor, prin care a cerut „sa se sisteze restituirile catre cultele religioase sau alte organizatii maghiare“, pana la clarificarea situatiei juridice reale a acestor bunuri.
Totodata, fostul democrat a spus ca va solicita si Academiei Romane sa constituie o Comisie de specialisti care sa cerceteze situatia din Transilvania. Pavelescu a precizat ca retrocedarile au inceput din 1999, cand „a fost adoptata legislatia privind restituirea imobilelor si terenurilor care au apartinut cetatenilor apartinand minoritatilor nationale si cultelor religioase“, dar ca aceasta nu este valabila in cazul maghiarilor. El a explicat ca bunurile revendicate astazi de Ungaria si de UDMR, nu sunt legale deoarece, prin Tratatul de la Trianon din 1920, Romania a devenit succesorul tuturor bunurilor din Ardeal care au apartinut statului Ungar.
Aurelian Pavelescu a criticat statul roman pentru nonsalanta cu care arunca peste sapte miliarde de lei, contravaloarea cladirilor si terenurilor pe care accepta sa le retrocedeze. El a invinuit pentru aceasta criza din Transilvania puterile care s-au perindat de la Revolutie incoace, dar mai ales pe cele de dupa 1999. Pavelescu a mai spus ca retrocedarile sunt „un aranjament politic care trece peste orice fel de argument de drept“. „Totul s-a aranjat politic la masa verde cu UDMR“ si „toata lumea tace“ a subliniat deputatul. El a condamnat faptul ca Guvernul Tariceanu si PNL sustin uzurparea patrimoniului roman. El a subliniat ca democratii „au dat un pas inapoi“ datorita informarilor transmise de SRI presedintelui Traian Basescu vizavi de actiunile maghiarilor in acest sens.