Consiliul Judetului a fost tinta a nu mai putin de 88 de petitii din partea cetatenilor judetului Galati. In primele sase luni ale acestui an 85 dintre cele 88 de petitii ajunse la CJ Galati au fost rezolvate, alte 3 fiind in curs de solutionare. Din totalul plingerilor, 66 au fost adresate direct catre CJ, alte 22 sosind dupa ce diversi cetateni si-au spus pasul in fata presedintelui tarii sau prefectului judetului.

In raportul intocmit de responsabilii CJ se arata ca doar 12 petitii, adica 14% din numarul total al acestora, au fost de competenta acestei institutii. Celelalte 76 de petitii au avut nevoie de o documentare atenta a functionarilor CJ privind identificarea cadrului legal adecvat si apoi redirijarea corespondentei catre institutiile sau autoritatile competente, precum si pentru informarea petentului asupra modului de rezolvare a problemei sale.

Solicitari la ordinea zilei

Problematica abordata frecvent in aceste petitii a cuprins solicitari de sponsorizare si ajutoare sociale pentru diferite cauze, reclamatii privind diminuarea sau neacordarea ajutorului social de catre primarii in conformitate cu prevederile Legii 416 privind venitul minim garantat, dar si nemultumiri privind ajutoarele acordate in urma inundatiilor din anul 2005.

Dintre petitiile primite de CJ doua au fost clasate ca fiind anonime dupa ce, in urma investigatiilor efectuate de salariatii din aparatul propriu al CJ, s-a constatat ca autorii lor nu pot fi identificati. Au existat si doua exceptii in ceea ce priveste raspunsul trimis petentilor in termenul legal prevazut de lege. Acesta este de 5 zile in cazul in care problematica nu a fost de competenta CJ si de 30 de zile atunci cind raspunsul a fost dat de autoritatea judeteana.

Expedierea prin posta a petitiilor catre autoritatile publice locale surclaseaza inscrierile in audienta ale galatenilor la cei care conduc institutiile respective. In ceea ce priveste CJ, zilnic, in fata sediului acestei institutii, asteapta persoane care cer ajutorul presedintelui sau al vicepresedintilor Consiliului.