Odata cu apropierea alegerilor, doi dintre parlamentarii bihoreni si-au schimbat cu repeziciune cariera, punandu-se la umbra Curtii de Conturi. Atat Verginia Vedinas, cat si Pete István considera ca demersul lor este normal, dat fiind ca au la baza profesii utile pentru respectiva institutie. In realitate, demersul lor se datoreaza si faptului ca sansele de a obtine inca un mandat in parlament erau aproape nule.
Unul dintre politicienii care au dat Parlamentul pe Curtea de Conturi, Pete István sustine ca o astfel de functie este treapta cea mai inalta pe care o poate viza un economist.
Demisie dupa opt ani "tacuti" ca senator
Fostul udemerist nu si-a ascuns insuccesele pe care le-a avut ca senator, declarand ca din 25 de initiative legislative nu s-au materializat decat 27%, aceasta realitate avand cauze multiple cum ar fi lipsa de comunicare cu presa, de lobby pentru propriile idei sau puterea politica redusa a UDMR. "Saptamana trecuta mi-am dat demisia din Senat si din UDMR pentru a-mi putea incepe mandatul de noua ani la Curtea de Conturi. Mandatul de senator mi-a lasat si amintiri placute, dar si nerealizari. In ultimii patru ani de mandat am avut 25 de initiative politice, dintre care au fost aprobate doar circa 27%. Nu stiu daca sunt multe sau putine, dar nu cred ca activitatea unui parlamentar se masoara in initiative politice. Imi reprosez ca mi-am luat prea multe atributii in Senat si nu am facut fata intotdeauna volumului de munca. Am avut insa si multe motive de bucurie atunci cand au trecut amendamentele de la Legea 246 si Legea-cadru a subventiilor in agricultura, legi pe care le-am conceput aproape in intregime. Am hotarit sa fac un pas spre Curtea de Conturi care, pentru mine, reprezinta cel mai inalt nivel la care poate ajunge un economist. In locul meu, pentru o luna si cateva zile, va fi numit Szentmiklósi Zoltán, cel care urma pe lista de la alegerile anterioare", a declarat fostul senator Pete István.