Purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, ca autoritatile de la Bucuresti ar trebui sa renunte la nominalizarea lui Leonard Orban si sa faca alta propunere de comisar european pentru negocierea unui portofoliu european mai consistent.
PSD apreciaza ca portofoliul in Comisia Europeana atribuit Romaniei prin intermediul comisarului european desemnat, Leonard Orban, nu este in concordanta cu ponderea pe care Romania o are in Europa, a declarat Diaconescu.
El a declarat ca, in urma cu doar zece zile, in cadrul discutiilor din interiorul Comisiei Europene oficialii europeni aveau in vedere atribuirea unui alt portofoliu Romaniei in Executivul european, el precizand ca ar fi fost vorba despre domeniul imigratiei.
Potrivit purtatorului de cuvant al PSD, mandatul atribuit la acceptarea lui Leonard Orban in postul de comisar desemnat al CE, respectiv multilingvismul, a fost discutat de oficialii europeni si cu autoritatile de la Bucuresti si acceptat inclusiv de premierul Calin Popescu-Tariceanu.

Romaniei, un portofoliu pe masura

Considerand ca Romaniei i se cuvenea un portofoliu mai important si ca cel al multilingvismului constituie "o umilinta" pentru tara noastra, PSD solicita ca autoritatile guvernamentale sa initieze o consultare politica interna pentru a determina Comisia Europeana sa schimbe mandatul atribuit Romaniei.
Argumentele pe care Diaconescu le-a adus in sprijinul acestei solicitari de consultare cu partidele politice au fost in legatura cu faptul ca Romania este a saptea tara ca pondere in Europa "si nu este normal ca Romania sa primeasca un mandat care in mod evident nu reprezinta tara noastra".
El a mai invocat si faptul ca fara rediscutarea mandatului acordat Romaniei exista riscul ca incepand cu 2009, cand numarul de comisari europeni va fi mai mic decat numarul statelor membre ale UE, Romania sa piarda si actualul portofoliu, intrucat el este "fara incarcatura politica".