corectnews.com: Asul din maneca (Autor: Sorin Rosca Stanescu)
Daca domnului Traian Basescu ii ies bine calculele, atunci el va fi gata sa scoata un as din maneca. O carte politica extrem de importanta. Care ar fi de natura sa prinda opozitia pe picior gresit. Si sa o determine sa cedeze, de buna voie, electorat. Asul la care ma refer este demisia sa din functia prezidentiala.
Sa inventariem ultimele provocari politice. Uniunea Social Liberala se pronunta ferm pentru anticipate parlamentare. Liderii PSD, PNL si PC afirma de cate ori au ocazia ca, cu cat parlamentarele vor fi mai devreme, cu atat va fi mai bine. Pana de curand, ei nu au exclus nici varianta comasarii parlamentarelor cu localele. Evident, in sensul parlamentarelor anticipate. In ultimele zile, pozitia lor s-a nuantat. In sensul ca liderii USL explica faptul ca localele au un scop, acela de a-i alege pe cei mai buni reprezentanti ai unor comunitati, in timp ce parlamentarele vizeaza forul legislativ si, ca atare, simultaneitatea alegerilor ar putea crea o confuzie in randul electoratului. Determinand, astfel, alegerea unor deputati si senatori nepotriviti.
PD-L sustine sus si tare ca, pentru a economisi bani si timp, este utila comasarea alegerilor dar acrediteaza ideea ca aceasta operatiune trebuie facuta, in mod obligatoriu, prin initierea de locale intarziate. Ceea ce ar putea duce alegerile in 2013. Opozitia invoca Legea fundamentala a tarii, care precizeaza ca mandatul alesilor locali este fix de patru ani si ca acest termen poate fi prelungit doar intr-o situatie de razboi sau de calamitate. Un alt argument il reprezinta normele europene, conform carora regulile de joc pentru alegerile viitoare nu pot fi schimbate in interiorul ultimului an al ciclului electoral. Cine are dreptate? Cine va invinge? Si de ce cred eu ca mandatul prezidential poate reprezenta o importanta carte in acest poker politic?
Este evident ca PD-L, adica presedintele Traian Basescu, intentioneaza comasarea in 2013. Intr-o incercare de a castiga timp. Un timp in care sa modifice legi, sa corupa primari, consilieri, presedinti de consilii judetene, alte persoane care ar putea indeplini rolul de agenti electorali. Si este evident un timp ce poate fi bine utilizat si pentru a mai strange bani pentru o campanie murdara. Daca PD-L nu reuseste sa amageasca opozitia si sa o convinga de bunavoie sa adopte acest tip de strategie electorala - e drept, sinucigasa pentru USL - atunci nu mai raman decat doua solutii. Una este sa incalce legile si sa forteze aceasta combinatie electorala, cu riscul de a declansa o grava criza constitutionala, in care nu se stie cum va reactiona UDMR sau sa ofere ceva la schimb.
Ce ar putea oferi puterea la schimb? O teribila momeala. O momeala care sa oblige opozitia sa accepte. Si care ar putea fi aceasta? Amputarea mandatului prezidential. Nu degeaba, de doua ori, domnul Traian Basescu s-a referit la scurtarea celui de-al doilea mandat al sau iar, mai recent, a afirmat ca nu se simte confortabil, in acest ciclu, la presedintie.
Daca opozitia accepta, atunci primarii si consilierii, luptandu-se pentru ei insisi, se vor lupta si pentru parlamentarii PD-L si, la pachet, se vor lupta si pentru candidatul PD-L la prezidentiale. Iar sansele vor fi maximalizate. Daca opozitia refuza, atunci va fi, cum spuneam la inceput, prinsa pe picior gresit. Si va pierde electorat. Pentru ca multi din partizanii USL vor spune ca aceasta alianta de fapt nu doreste sa preia puterea. Si nici sa scape de Presedinte. Ca sa nu mai vorbesc de faptul ca domnul Traian Basescu mai are si sansa ca, apoi, dupa refuzul opozitiei, sa demisioneze in mod ostentativ, preluand astfel initiativa anticipatelor. Sub aspect psihologic, va fi invingator.