Dupa ceremonia de investire, desfasurata luni seara in fata presedintelui Traian Basescu, celor cinci noi ministri nu le mai ramane decat sa-si asume „indicatiile“ sefului statului si sa-si preia posturile de la fostii titulari. Ei nu sunt insa scutiti de contestatii din chiar prima zi a mandatului.
Primul care si-a insusit recomandarile presedintelui Traian Basescu este noul ministru al Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu. Acesta a precizat ieri ca si-a asumat obiectivul realizarii Catedralei Neamului, pe care l-a calificat drept „fundamental“. „As vrea sa fie un tip de ministeriat care se inscrie in terminologia 'punct ochit - punct lovit', zis si facut. Mai putine vorbe, mai multe fapte“, si-a explicat strategia Adrian Iorgulescu. Ministrul de stat pentru coordonarea activitatilor din domeniul economic, Gheorghe Pogea, si-a preluat portofoliul in lipsa precedesorului sau, Gheorghe Seculici, aflat in concediu in strainatate.
La randul sau, noul titular de la Finante va prelua mandatul imediat dupa intoarcerea in tara a lui Ionut Popescu. Numirea sa a fost bine primita de contestatarii din propriul partid ai fostului ministru, precum vicepresedintele PNL Dan Radu Rusanu.
In fine, noul titular al unui minister confruntat cu crize grave, Eugen Nicolaescu, a cerut o saptamana sa evalueze situatia din sistemul sanitar, precizand ca va face declaratii suplimentare dupa trecerea acestui termen.

In absenta unei strategii

Noul ministru al Integrarii Europene, Anca Boagiu, a declarat ca are o sarcina foarte importanta pentru Romania, pe care trebuie sa o duca la indeplinire. Desi nici nu s-a instalat inca bine in functie, Boagiu este deja contestata atat de Opozitie, cat si de colegi din Alianta. Senatorul PNL de Cluj, Norica Nicolai, considera ca numirea Ancai Boagiu in functia de ministru al Integrarii Europene nu va rezolva problemele legate de procesul de aderare a Romaniei. Principalul argument al senatorului este lipsa unei strategii privind integrarea. La randul sau, fostul negociator al Romaniei cu Uniunea Europeana, Vasile Puscas (PSD), considera ca perindarea a trei nume de ministeriabili - Cristina Parvulescu, Ene Dinga si Anca Boagiu - in aproape noua luni la MIE demonstreaza „capacitatea politica deficitara a actualei coalitii aflate la guvernare de a gestiona un subiect atat de important precum aderarea“.

Vot negativ de la PRM

Opozitia nu a pierdut ocazia sa critice actiunile si deciziile Guvernului Tariceanu. Presedintele PSD, Mircea Geoana, a apreciat luni la Craiova ca schimbarea celor patru ministri reprezinta cea mai rapida remaniere din istoria politica postdecembrista a Romaniei si o incercare de cosmetizare a Guvernului. Rovana Plumb si-a exprimat dezamagirea fata de pastrarea in functia de ministru a Sulfinei Barbu.
Nici liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, nu vede cu ochi buni remanierea. In opinia acestuia, schimbarea unor ministri reprezinta doar un exercitiu de imagine, anuntand ca parlamentarii partidului sau nu vor vota noii ministri.