Partidul Liberal Democrat a vorbit ieri despre modificarea Constitutiei si despre fondarea unei "Noi Republici". Liberal-democratii au tinut sa reafirme decizia lor privind consolidarea liberalismului de dreapta din Romania, prin intarirea propriilor structuri teritoriale si atragerea in partid a reprezentantilor de varf ai noii generatii. Ei au reluat si tema votului de la referendumul din 19 mai, condamnand partidele din "coalitia suspendarii presedintelui" si acuzand majoritatea parlamentara de dezinteres si incompetenta in conducerea tarii.
Liberal-democratii au adoptat ieri o rezolutie prin care fac apel la partide si la societatea civila sa initieze o dezbatere pentru reconstructia institutionala a Romaniei. Potrivit apelului, se urmareste modificarea Constitutiei in sensul al fondarii unei "Noi Republici". Presedintele PLD Theodor Stolojan a declarat, la finalul Delegatiei Permanente, ca rezolutia liberal-democrata vine ca un raspuns la falimentul arhitecturii institutionale a Romaniei si la lipsa de interes manifestata de Guvern privind organizarea de dezbateri pe problemele de actualitate ale UE. "Facem apel la partidele politice si societatea civila pentru demararea unei dezbateri serioase privind reconstructia institutionala a Romaniei prin modificarea Constitutiei, cu obiectivul final al fondarii unei Noi Republici", se arata in rezolutia PLD. Liberal- democratii cer Guvernului sa puna in dezbatere publica temele de interes european, astfel incat Romania sa participe la proiectul european cu propria viziune, in functie de propriile interese, pe baza unei largi consultari a cetatenilor.

Condamnarea coalitiei PSD-PNL

PLD va continua demersurile in vederea unificarii fortelor de dreapta, a fost concluzia discutiilor pe aceasta tema de la intalnirea de ieri. In acest sens, Biroul Executiv National al partidului a fost imputernicit de catre Delegatia Permanenta sa negocieze cu PD un protocol privind aceasta unificare. Potrivit rezolutiei adoptate de liberal-democrati, formatiunea politica solicita PSD sa iasa din actuala situatie si sa isi asume in mod transparent guvernarea, alaturi de PNL. La randul sau, Guvernul a fost acuzat de lipsa de interes fata de dezbaterea temelor de actualitate din Uniunea Europeana. "Condamnam partidele din coalitia suspendarii presedintelui - PSD si PNL - pentru ignorarea semnificatiei votului de la referendum", a declarat liderul PLD, Theodor Stolojan. Cu acelasi prilej, liberal-democratii au anuntat si demararea unei campanii de informare a publicului privind absorbtia fondurile europene de catre comunitatile locale. (Carmen Corbu)