DeCeNews : Acum se vede la vot, cine-i prost ori idiot (Autor : Val Valcu)

Nu cred ca oamenii din Cluj sunt batuti in cap, chiar daca astazi s-ar putea sa aleaga un primar cazut in cap de pe scara. E inutil sa amintim cine a fost Emil Boc, cat rau a facut si ce tarie de carpa folosita a dovedit in politica. Nicio mareata realizare edilitara nu-i justifica iertarea. Drumuri si curatenie putea face si altul, n-o avea Boc monopolul administratiei publice, dar daca nu e sanctionat pentru ce a facut la Palatul Victoria, oricare alt smecher se va simti tentat sa repete ispravile. Iar clujenii nu vor mai avea, atunci, la dispozitie, fondul de rezerva al guvernului, ca sa se dea Apostu jos din pat pentru 50.000 si sa le faca parte.
Repet, nu e prostie si nici hotie, din partea clujenilor. Chiar daca s-au mobilizat resurse uriase pentru ca dosarele cu secretele lui Boc si Apostu sa nu ajunga la adversari, e imposibil sa fi fost "motivati" si oamenii seriosi din Cluj. Eu cred ca acestia il voteaza pe Boc de rusine. Le e rusine ca au gresit ingrozitor, in 2004 si 2008, asa ca isi valideaza precedenta decizie prin votul de azi: no, daca il vrea lumea, inseamna ca e bun.
Pentru ca valurile schimbarii din 2012 au pornit si din Cluj, unde au inceput mitingurile pro-Arafat, ar fi pacat pentru clujeni sa nu duca la capat ceea ce au inceput: afara, afara...Cu ceva mobilizare, cu atentie la blaturi ( care nu sunt excluse in acea zona unde PSD nu a contat decat ca sparring partner pentru PD), o victorie a normalitatii ar fi posibila.
Nici oamenii din Craiova n-or fi hoti, violenti si neamuri proaste, cum sunt cei pe care se baza Antonie Solomon cand lua apararea infractorilor care buzunareau o femeie cazuta pe trotuar. Din afara comunitatii, nu-mi explic cum se joaca meciul, cu un scor strans in care Olguta Vasilescu are doar cateva procente avans, iar smecheriile si suveicile nu pot fi excluse. Spre deosebire de Cluj, Craiova e o rusine, din punct de vedere al administratiei publice, iar Solomon e o rusine, ca lider. Sa vada, unii, in primarul Solomon, un sef la fel ca ei: neserios, fanfaron, oportunist, ingalat? Sa fie invidia fata de mai tanara Olguta atat de mare incat unii sa accepte mizeria, doar pentru a nu face ea curatenie? Tot ce pot spera este ca mobilizarea cetatenilor din Craiova sa fie mai buna decat a clanurilor din Craiovita.
In fine, cea mai dura batalie se duce in sectorul 3, ultima reduta a PDL in Capitala. Conform unui sondaj efectuat de chiar de portocalii, in ultima saptamana, Robert Negoita l-a depasit cu peste 12 la suta pe Livache, omul pe care Basescu l-a propus premier, in 2009. Disperarea este atat de mare, incat ar putea apela la planul B: folosirea celor peste 20.000 de flotanti, mutati fictiv la adrese din sector. PDL are un sistem propriu de numarare a voturilor, pe care l-a si folosit in 2009, cu succes. Astfel, ar putea sti, in timp real, unde sa-si trimita autocarele si sa traga sforile, in interiorul sectiilor. Nu strica sa ne amintim o lozinca mai veche: nu pot ei fura cat putem noi vota. Oameni buni din sectorul 3, nu le dati nicio sansa!
Crin Antonescu, care voteaza la 9 dimineata, cu Robert Negoita, a spus clar, parca raspunzand la un editorial din DeCe News: Sa nu ne fie mila!
Mai bine rai, decat prosti sau idioti!